IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз сезира прокуратурата за изчезнали 319 млн. лв. от НЗОК*

От лекарската организация смятат, че средствата са отклонени неправомерно и не са използвани за заплащане на здравни грижи

11:14 | 30.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Лекарският съюз сезира прокуратурата за изчезнали 319 млн. лв. от НЗОК*

Българският лекарски съюз (БЛС) внесе сигнал до главния прокурор Борис Велчев, в който се настоява за образуване на проверка във връзка с изчезнали от бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за 2009 г. 319 млн. лв., съобщиха от БЛС.

В сигнала се казва, че от средствата за здравно осигуряване, събирани от Националната агенция за приходите (НАП) от граждани и юридически лица, липсва сума от приблизително 319 млн. лева. Тези задължителни вноски би следвало да са част от бюджета на НЗОК за 2009 г., но не фигурират там, заявяват от лекарския съюз.

От лекарската организация смятат, че средствата са отклонени неправомерно и не са използвани за заплащане на здравни грижи, каквото е тяхното предназначение.

Според съсловната организация поведението на длъжностни лица от Министерство на финансите и от НЗОК е в грубо противоречие с чл. 22 от Закона за здравното осигуряване, който предвижда, че бюджетът на НЗОК е основен финансов план за набиране и изразходване на паричните средства на задължителното здравно осигуряване и е отделен от държавния бюджет.

Правните аргументи на подадения от БЛС сигнал са свързани с евентуално престъпление по служба – превишаване на власт и права по смисъла на чл. 282 от Наказателния кодекс, посочват още от лекарския съюз.

„Изчезнали пари от здравната каса няма, всичко е отчетено“, заяви малко по-късно днес управителят на Националната здравно-осигурителна каса Нели Нешева, коментирайки подадения сигнал от Българския лекарски съюз до прокуратурата за изчезнали 319 млн. лева от НЗОК. 

Нешева допълни, цитирана от БТА, че „когато парите са в оперативния резерв и останат, те са в излишъка на касата, който е част от консолидирания бюджет на държавата“.

Попитана дали са изтичали нецелесъобразно средства от НЗОК, Нешева отговори, че тя работи в касата от май 2010 г. и оттогава отговаря за бюджета на институцията.
 

*Допълнено към 12,10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Колко цинично - на фона на здравеопазването у нас:"Нешева допълни, цитирана от БТА, че когато парите са в оперативния резерв и останат, те са в излишъка на касата, който е част от консолидирания бюджет на държавата."Не можем да се лекуваме - за сметка на това има излишък от над 300 млн който бива отклонен.... нямам думи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още