IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Подоходният данък няма да отива в общините, остава за държавата

Докато беше кмет на София, премиерът Бойко Борисов многократно предлaгаше част от данъка върху доходите на физически лица да се преотстъпва на общините

13:28 | 24.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Дянков: Подоходният данък няма да отива в общините, остава за държавата

В пакета от законопроекти, подготвян от Министерски съвет, не е предвидено преотстъпване на част от събирания от държавата подоходен данък на общините. Това заяви днес в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от БТА.

Въпросът беше зададен от народните представители Пламен Орешарски и Захари Георгиев и касаеше възможността за преотстъпване на част от данъка върху доходите на физическите лица на общините. Георгиев посочи, че преотстъпването на данък върху доходите на физическите лица е свързано с децентрализацията на събирането на данъците.

Финансовият министър препоръча на общините да подобрят събираемостта на местните данъци и такси и да укрепят административния си капацитет.

Симеон Дянков допълни, че от началото на 2010 г. на служителите на общинските администрации са дадени допълнителни пълномощия, за да си подобрят работата.

Докато беше кмет на София, премиерът Бойко Борисов многократно предлагаше част от данъка върху доходите на физически лица да се преотстъпва на общините, за да подобрят финансовото си положение, а не да отива изцяло в държавния бюджет.

В Европа практиката е този вид данък да се събира от държавата и да отива изцяло в държавния бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
О, чудо ... г-н Борисов да се отмята от обещание!!! Следват новини в 11...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още