IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния засилват сътрудничеството си при разкриване на измами с ДДС

Българските и румънските данъчни служители ще обменят директно информация помежду си в рамките на 15 до 60 дни, за да може да се противодейства по-ефективно на данъчните измами

17:19 | 23.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
България и Румъния засилват сътрудничеството си при разкриване на измами с ДДС

България и Румъния ще ускорят обмена на информация по ДДС, така че да противодействат по-ефективно на данъчните измами в двете държави. Това предвижда подписаното днес в София между ръководителите на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов и Националната агенция за данъчна администрация на Румъния Сорин Блежнар Споразумение за укрепване на сътрудничеството в областта на данъка върху добавената стойност.

Очакваните резултати от споразумението са повишаване на ефективността при разследването на данъчни измами и подобрение в дейността на двете администрации.

Сключеното споразумение ще даде възможност на българските и румънските данъчни служители да обменят директно информация помежду си в рамките на 15 до 60 дни, така че да може да се противодейства по-ефективно на данъчните измами. В документа се предвижда още да се създадат контактни звена от двете администрации в пограничните райони.

Администрациите също ще могат да обменят опит за системите за данъчно облагане в България и Румъния, за методите и процедурите, използвани от приходните администрации в областта на информационните технологии, човешките ресурси, управлението на риска и други.

Значителното увеличаване на обема на търговията между България и Румъния след присъединяването ни към ЕС доведе до засилване на тенденциите за извършване на измами, особено тези, свързани с ДДС, обясняват от НАП.

Според информация на агенцията над 50% от запитванията до Румъния за осъществени сделки от български търговци в северната ни съседка се връщат с отговор, че не съществуват подобни дружества или че в момента тече криминално разследване.

В други случаи се оказва, че тези румънски фирми, за които България иска информация, са собственост на български малоимотни граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още