IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП: Ще съберем планираните приходи, но трудно

Изпълнението на приходите на НАП към 31 август е 7,6 млрд. лв., което е 63,6% от планираното за годината

18:21 | 09.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
НАП: Ще съберем планираните приходи, но трудно

Националната агенция за приходите (НАП) ще събере заложените в актуализирания бюджет за 2010 г. приходи от данъци и осигуровки, но трудно. Това стана ясно от представената от ръководството на НАП презентация пред депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси на изпълнението на събираемостта на данъците, като бяха представени предварителни данни за периода януари – август.

Беше посочено, че приходите, които трябва да събере НАП за цялата 2010 г., са 11,94 млрд. лв., като в първоначалния вариант на бюджета те са били 13,08 млрд. лв. Най-голямо намаление на очакваните приходи при актуализацията имаше при ДДС, посочи изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов – с 940 млн. лв.

Изпълнението на приходите на НАП към 31 август е 7,6 млрд. лв., което представлява 63,6% от планираното за цялата година. Тази цифра обаче е с 1,08 млрд. лв., или с 12,4% по-малко от събраните приходи от агенцията за първите осем месеца на 2009 г.

За първите осем месеца на годината най-голямо е неизпълнението на приходите от корпоративния данък. Събрани са 959 млн. лв., което представлява неизпълнение на актуализирания план с 34%. За същия период спадът на нетните приходи от ДДС е 634 млн. лв.

Събираемостта на данъка върху доходите на физически лица за първите осем месеца на годината е почти колкото тази за същия период на 2009 г. - 1,334 млрд. лв. Планира се за цялата година от този данък да бъдат събрани 1,99 млрд. лв., обаче това ще се случи, ако повечето работещи, главно в частния сектор, получат 13-та заплата, която ще бъде обложена с данък.

Събраните осигуровки до края на август са 1,8 млрд. лв. при планирани за цялата година 2,74 млрд. лв.

По предварителни разчети приходите от осигуровки няма да бъдат изпълнени с няколко процента, обаче именно тази част от приходите на НАП не беше намалена спрямо първоначалния вариант на бюджета. От агенцията посочиха още, че за неизпълнението на държавно-общественото осигуряване „принос“ има и фактът, че средномесечната заетост през първите осем месеца на годината е с 280 хил. броя по-малко от същия период на миналатта година, т.е. с 11,7% по-малко.

За осемте месеца приходите на НЗОК бележат ръст от 10%, достигайки 916 млн. лв., като за цялата година приходите са планирани да бъдат 1,386 млрд. лв.

От НАП обобщиха, че по пера очакват изпълнение на планираните приходи от ДДС и допълнително задължително пенсионно осигуряване, неизпълнение на приходите при ДОО с около 220 млн. лв. и в същото време четири пъти увеличение спрямо миналата година на дивидента на държавата от други дружества. В случая се имат предвид и декларираните отскоро от ЧЕЗ 41 млн. лв., които ще бъдат изплатени на държавата като дивидент за изминал период. Ако тези дивиденти не постъпят до края на годината, то приходите ще бъдат по-малки.

Във връзка с депутатски въпрос зам.-министърът на финансите Владислав Горанов декларира, че към момента смята за напълно реалистично да бъде изпълнено заложеното в актуализирания бюджет относно бюджетния дефицит за 2010 г., което е 3,8% на начислена основа и 4,8% на касова основа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още