IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните промени - „с минимален фискален ефект“

Отворени сме за дебат по всички предложения, освен по тези, които са изискване на ЕК, заяви Симеон Дянков

11:15 | 09.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Данъчните промени - „с минимален фискален ефект“

Фискалният ефект от предложените от Министерството на финансите промени в данъчните закони ще е минимален, каза пред журналисти в парламента министър Симеон Дянков. Той посочи, че част от измененията са във връзка с европейски директиви.

Дянков даде пример с повишаването на акцизната ставка на газьола, при който промяната ще е минимална - около 1 млн. лв. на годишна база, и с това се цели достигане на минималните нива на облагане в ЕС.

Министърът каза, че темата за налагане на единна ставка на ДДС в туризма от 14% е отворена. ЕК иска да имаме равна ставка на ДДС за организираните и индивидуалните туристи и това е задължение, което България е поела още 2006 г., обясни той.

Дянков отбеляза, че Комисията ни напомнила, че този ангажимент вече е трябвало да бъде изпълнен, а не е и ни очаква голяма финансова санкция от ЕК. Той добави, че глобите не могат да се обжалват.

В момента икономическият министър Трайчо Трайков има среща с браншовите организации в туризма, на която се обсъжда как да се изпълни поетото задължение. Според Дянков по-малките и средните хотели, които се занимават главно с неорганизиран туризъм всъщност ще спечелят от тази промяна.

Финансовият министър обясни, че предложението на Министерството на финансите е минималната работна заплата да остане 240 лева, тъй като сме в период на излизане от криза и това са възможностите на хазната за следващата година.

Симеон Дянков посочи, че по всички предложения правителството е отворено за дебат с изключение на тези, които са в изпълнение на ангажиментите по европейски директиви. Той добави, че в следващия месец ще има доста разговори. По думите му кабинетът трябва да се съобразява колко ще струват тези предложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още