IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Правителството не е харчило пари от резерва на НЗОК

Нова актуализация на бюджета не се предвижда, не ни е нужна помощ от МВФ, категоричен е финансовият министър

13:27 | 02.09.10 г. 7
Автор - снимка
Създател
Симеон Дянков: Правителството не е харчило пари от резерва на НЗОК

„Нашето правителство не е харчило пари от резерва на касата за покриване на каквито и да било други разходи и няма и да го направи“, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков от парламентарната трибуна, цитиран от БТА.

По предварителни данни наличностите по сметките на НЗОК в БНБ към 31 юли 2010 г. са в размер на 1 234 700 000 лева. По текущи бюджетни сметки има 885 милиона лева, а по депозитни - 350 милиона лева, уточни Дянков.

Точният размер на средствата, които касата може да изразходва всяка година се гласуват със Закона за бюджета на здравната каса, каза Симеон Дянков. Средствата от натрупания резерв, който се съхранява по сметки на БНБ, може да се изразходват само когато касата е в планиран дефицит, подчерта министърът.

Финансовият министър заяви, че и в предишните години резервът не е пипан. В годините, когато касата е била на дефицит, той е бил покриван със средства от републиканския бюджет, без да се вземат пари от резерва.

През 2007 г. НЗОК има дефицит, затова държавата е субсидирала със средства от бюджета в размер на 339 милиона лева. През 2008 г. НЗОК отново е с дефицит и държавата покрива разликата между приходите и разходите с 206 милиона лева от републиканския бюджет, а наличността по сметки в БНБ от 375 милиона лева се запазва.

През 2009 г. и 2010 г. бюджетът на НЗОК се формира единствено от здравноосигурителни вноски и трансфери за здравноосигуряване Субсидии от републиканския бюджет не са необходими и не са правени, заяви Дянков.

Резервът на здравната каса е част от фискалния резерв, следователно изразходването на средства оттам означава да се намали фискалият резерв и да се увеличчи бюджетният дефицит над заложеното в бюджетната рамка, обясни Дянков и допълни, че увеличаването на дефицита ще бъде в ущърб не само на лекарите и медицинските работници, а и на всички граждани. Това не би било отговорна политика и ние няма да го правим, категоричен беше той.

Дянков посочи още, че увеличението на приходите, особено в митническата агенция, регистрирано през юли се запазва и през август. Той добави, че това са показали предварителните резултати, а до два - три дни данните за приходите ще бъдат обявени официално.

Министърът обяви, че няма да има повторна актуализация на бюджета за 2010 г. Той посочи, че не ни е необходим заем от Международния валутен фонд нито тази, нито следващите две години.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
al64ad
преди 13 години
Не знам защо, но като чуя за "резерв" на НЗОК все се сещам за разясненията дадени от зам минфина на заседание на министерският съвет по въпроса на министър председателя "къде е тоя резерв"?Та тия разяснения обясняват и защо държавата така безропотно е покривала дефицита до 2008.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
И кое заслужават, четвъртития ли? Понеже на БФБ туй остана...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 13 години
Сам Дянков зимата изтърси нещо от родът на "да завишим осигуровките, за да се напълни хазната".А щом за Девета и Десета година няма субсидии от бюджетът, искам да знам кой плаща осигуровките на ушеви, чиновници, *** и пенсионери? Дянков в прав текст заявява, че с нашите осигуровки лекуват неосигуряващите се ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Graf
преди 13 години
Мноо ли си огладнял "инвеститоре"? Мноо ли си го закъсал?Иначе си прав. Резервът на НЗОК се е увеличил с 400 милиона. По сведение на дебилния Дянков. За три месеца. Щото, Борисова ни съобщи през март, че : "Наличността по сметките на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в Българската народна банка (БНБ) към 31 март е 800 милиона лв." В същото време в болниците нямат пари за храна на болните, задълженията им растат, а лекарите се чудят дали да приемат пациенти...А фискалния резерв(където са и парите на НЗОК) си стои 6 милиарда...Успешно. Харчим за зали и тенис, за Лувъри и ПР кампании, но пестим от здравето на шибаняците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
SEBULBA
преди 13 години
Резерва на НЗОК трябва да се инвестира на БФБ, за да получат лекарите и пациентите това, което си заслужават...Който подкрепя да сложи плюсче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
SEBULBA
преди 13 години
Никакъв половин милиард не е изчезвал, напротив появил се мистериозно един милиард и никой не знае откъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
jamiemirror
преди 13 години
Дянков да коментира къде са изчезналите мистериозно половин милиард от здравната каса, не да ни подготвя че ще изкрадат и резерва на свой ред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още