IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НОИ опровергава слухове за опасност от неизплащане на пенсии

Не са застрашени и останалите социални плащания, казват от института

16:36 | 17.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
НОИ опровергава слухове за опасност от неизплащане на пенсии

Няма опасност да се стигне до неизплащане на пенсиите, тъй като държавата покрива всички разходи в ДОО, които са по закон. Това се посочва в съобщение от Националния осигурителен институт (НОИ) по повод публикация в столичен всекидневник.

От института заявяват, че независимо от икономическото и финансово състояние на държавата и политическите промени през годините, не е имало случай институтът да не изплаща пенсиите на гражданите, както и всички останали социални плащания - болнични, майчинство, безработица и т.н.

Държавата гарантира средствата за пенсии, като участва в осигуряването като „трети осигурител“ чрез трансфер във фонд „Пенсии“ в размерите и по реда, определени в чл. 21, т. 5 от Кодекса за социално осигуряване (трансфери от републиканския бюджет в размер 12 на сто върху сбора от осигурителните доходи на всички осигурени лица за календарната година).

Дефицитът в Националния осигурителен институт също се покрива със средства от държавния бюджет, се посочва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още