IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

300 млн. лв. ще струва намаляването на биоразградимите отпадъци до 2020 г.

Съгласно плана до края на 2020 г. се предвижда да се депонират до 35% от биоразградимите отпадъци

15:28 | 29.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
300 млн. лв. ще струва намаляването на биоразградимите отпадъци до 2020 г.

Национален стратегически план за намаляване на биоразградимите отпадъци, предназначени за депониране, е в сила от 28 юли след утвърждаването му от министъра на околната среда и водите Нона Караджова, съобщиха от МОСВ.

Разработването на плана е в съответствие с европейската директива за депониране на отпадъците, като целта му е да се осигури поетапно намаляване на биоразградимите битови отпадъци, подлежащи на депониране за периода до 2020 г. (за база е взето количеството депонирани биоразградими отпадъци през 1995 г.)

Съгласно плана до края на 2010 г. се предвижда да се депонират до 75% от биоразградимите отпадъци, образувани през 1995 г., до 2013 г. - до 50%, а до 2020 г. - до 35%.

Разделното събиране на подходящите за компостиране биоразградими битови отпадъци ще се осъществява от общините. Предвидено е във всички общини да бъдат изградени открити площадки за компостиране на отпадъци от обществени паркове и градини, както и инсталации за компостиране и механично биологично третиране на биоразградимите отпадъци на територията на общините, на чиито регионални депа се депонират годишно над 20 хил. тона такива отпадъци.

Общият размер на средствата, необходими за изграждане на инфраструктурата и постигане на заложените цели, е около 300 млн. лв. Очакваните източници на финансиране са Оперативна програма “Околна среда”, държавният бюджет, общински бюджети, публично-частно партньорство и др.

За 25-те депа в процес на изграждане по ОП „Околна среда“ стойността на компостиращите съоръжения е заложена в програмите за финансиране за общините Бургас, Добрич, Провадия, Велико Търново, Плевен, Видин, Враца, Стара Загора, Варна, Кочериново, Кърджали, Пазарджик, Перник, Ямбол, Монтана, Шумен, Хасково, Разград, Русе, Силистра, Смолян, София, Пловдив, Габрово, Костенец, Костинброд, Левски и Луковит.

Изграждането на компостиращи съоръжения е предвидено и за вече изградените 30 регионални депа, като финансирането на съоръженията може да става под формата на субсидии от държавния бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още