IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дянков: Не е нужно да се водят преговори с МВФ

През следващата година в България няма да се вдигат данъци, категоричен е финансовият министър

13:02 | 11.07.10 г. 8
Автор - снимка
Създател
Дянков: Не е нужно да се водят преговори с МВФ

„Не е нужно да се водят преговори с МВФ и ние не водим такива преговори. Не смятам, че е необходима каквато и да е помощ от МВФ“, категоричен бе финансовият министър на България Симеон Дянков в интервю за БНР.

В него Дянков посочи, че разчетите за 2011 година са готови и в тях не е заложено вдигане на данъци и акцизи. Освен това не се предвижда и „пипане на пенсии и заплати“, уточни той.

Финансовият министър припомни, че правителството вече е изготвило макрорамката на бюджета за 2011, която ще бъде представена на заседанието на ЕКОФИН следващата седмица.

Той изтъкна, че след като Румъния е увеличила ДДС ставката с 5%, румънците веднага са започнали да купуват различни стоки от Русе, както пък гърците от Гоце Делчев и Сандански.

Прогнозата на правителството е, че ще отбележим икономически ръст през 2011, който ще е около 3% , а дефицитът ще бъде под 2,7%.

Безработицата се е свила с цял процент и в момента е около 9%, като тази тенденция ще продължи до октомври, отбеляза Дянков. Според него нивото на безработицата през тази година ще е под прогнозираното от правителството от 11,5%.

“Убеден съм, че до края на годината няма да има бъда от допълнителната актуализация“, изтъкна той. В петък по време на заседанието на Съвета по административна реформа всички министерства са представили окончателните си доклади за оптимизация на администрация и до края на юли тези мерки ще бъдат внесени в Министерския съвет и до есента правителството ще има цялостна програма какво къде трябва да се прави.

Дянков изтъкна, че финансовото министерство е оптимизирало с 19% броя на хората и е намалило агенциите си с 2. Няма свещени крави в администрацията и не би могло да има, смята той.

“Ние разходите сме ги свили доста, а сега голямата ни задача е да увеличим повече приходите и от началото на април приходите в Агенция “Митници“ се увеличават всеки месеци и в средата на юли месец с около 16% е надплановото изпълнение на приходите от ДДС, а за акцизите все още не е достигнато 100% изпълнение.

Финансовият министър коментира, че според договора за АЕЦ “Белене“, подписан през 2007 година, до 15 септември 2010 трябва единият реактор на централата да е готов и ако има доставка България трябва да плати 280 милиона евро за него.

"Дори и да ги имаше аз пак нямаше да ги дам. За мен “Белене“ е проект, който трябва да се строи без допълнителни държавни пари“, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Tiki
преди 14 години
Румъния е друга бира. Те нямат резерв, но за сметка на това имат по-висок публичен дълг, доста по-голям дефицит и по-голям спад на икономиката през миналата година. Към това като добавим и политическата нестабилност, става ясно, че за Румъния единствения шанс е МВФ.Както виждаш, България засега е далеч от румънския сценарий и не виждам как ще се доближи до него, освен ако икономиката не направи повторно гмуркане или възстановяването не е твърде вяло за продължителен период от време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 14 години
Tiki: Не мога да повярвам, че въпреки всички факти от миналото и настоящето (вижте Румъния) все още има хора, които виждат в МВФ нещо добро.------Ами очевидно МВФ е най-добрия избор на Румъния. Все пак, Румъния го кани, а не той отива там насила. И след като е канен значи е най-добрия избор. А защо е така е съвсем отделна тема, свързана с хронични дефицити и хронични борчове, но не МВФ е виновен за тях, а късогледата (често популистка) правителствена политика водена в продължение на години. Политика на принципа "сега да закърпя положението, а другите после да му мислят (как ще връщат заемите)".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 14 години
Моля, пишете на кирилица! ...Моля *** на форума да не позволяват коментари на шльоковица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
al64ad
преди 14 години
"Касичката" отдавна я счупиха!До края на септемри Дянков ще е запял обратната песен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Tiki
преди 14 години
МВФ е последното нещо на което трябва да се надяваме. Не мога да повярвам, че въпреки всички факти от миналото и настоящето (вижте Румъния) все още има хора, които виждат в МВФ нещо добро. Като се успокоят пазарите, което вече се случва, България трябва да издаде облигации. Фискалния резерв в случая, ако остане непокътнат, може да служи като гаранция за по-ниска лихва по заема и белег за стабилност. Ако не може да се вземе заем с разумна лихва, тогава трябва да счупим касичката с резерва - в крайна сметка този резерв е трупан точно за черни дни.Хрантутниците са много, но не трябва точно в този момент да има масови съкращения. Това ще влоши ситуацията. Задържането на тези хора на работа може да се разглежда като на анти-кризисна мярка.Единствения проблем, който виждам с дефицита на България е че от ЕС ни ограничават той да е едва около 3%. Разбира се важно е за какво се харчат парите и доколко може да се контролира размерът му...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
SEBULBA
преди 14 години
Жалко, че няма да влязат МВФ в България, та да изринат половината от 700000 хилядната сбирщина хрантутници на държавна издръжка. След като в това правителство НЯМА човек с топки, готов да прави реформи, по-добре е външна сила да дойде и да ни принуди...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
trendline
преди 14 години
През тази година няма да водим преговори с МВФ - това е ясно. Ама догодина като не можем да вземем повече от фискалния резерв (на санитарния минимум е). Следващата година, както сме зле със събираемоста на приходите МВФ ще дойде на бял кон. Тогава: Даваме ви 1,5 - 2,0 милиарда но срещу това яки реформи. Този вариант е по-добре иначе бавно вървим към фалит. Министър Дянков има добри идеи и политика, но Бойко и компания са се вторачили в рейтингите си и ще закопаят държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Gospodinow
преди 14 години
....ikonomicheskiq ryst shte e deset pyti po-malyk ot minalata godina no za smetka na tova moje da sme na - zashtoto deficita e 10 pyti po-golqm ot minalata godina. Bezraboticata ni mnogo-dobra , no za smetka na tova shte ni globqt ot EC zaradi nqkakvi si 2-3% i togava shte se naloji da vi dignem danacite i smetkite. No ne se pritesnqvaite pensiite i zaplatite nqma da gi barame. Vse edno kazva da sme spokoini , nad Hirushima i Nagazaki shte se puskat samo po 1 bomba , a ne po 2 kakto e predvideno.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още