IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът – следствие от лесни обещания и нови харчове

Бюджет 2010 се оказа една игра на развален телефон – финансовият министър прошепна „балансиран бюджет” в края на миналата година, а в началото на лятото кръгът се затвори с думичката „свръхдефицит”

17:38 | 09.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дефицитът – следствие от лесни обещания и нови харчове

Бюджетният дефицит не е дело на миналото правителство, а директно следствие от водената политика на новата власт – лесни обещания и нови харчове. Факт е, че с последната актуализация се узакониха повече нови харчове отколкото съкращения. Това казва Петър Ганев от Института за пазарна икономика в свой аналитичен коментар, публикуван в сайта на организацията.

Бюджет 2010 се оказа една игра на развален телефон – финансовият министър прошепна „балансиран бюджет” в края на миналата година, а в началото на лятото кръгът се затвори с думичката „свръхдефицит”, пише Ганев.

(...)Важните реформи се правят в началото на едно управление, но ето че тук това не се случи. През тази една година бяха споменати всички реформи, които човек може да си представи, но нито една от тях не се случи. Статуквото взе връх над всеки опит за промяна. Административна, пенсионна и здравна реформа продължават да бъдат приоритети на правителството, но все още само на думи, не и на дела.

(...)Това правителство може и да е добро в знаковото харчене – сигурно ще имаме модерна спортна зала и магистрала до морето след 1-2 години, но това не означава, че чиновниците са спрели да пилеят парите ни. Точно обратното, правителството пак гласува повече харчове, без това да промени статуквото.

Сега отново сме изправени в ситуация, в която трябва да съдим или по думите на правителството, или по усещаните ни за това на къде отиват нещата. Думите звучат добре – ще вразумим бюджета през 2011 г., няма да пипаме данъците, ще почнем реформи в здравето и пенсиите. Опасенията обаче са налице – обещавате и харчите много, пипнахте резерва и нищо чудно да посегнете и на данъците, забавихте реформите и те може така и да не се случат. Това са два съвсем различни сценария и дано този пък правителството направи това, което казва, че ще направи, и опровергае опасенията ни, завършва коментарът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още