IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евростат ни успокоява за дефицита, хвали ни за ниската задлъжнялост

Резултатите от ревизията на данните за 2009 ще бъдат ясни през лятото, а през есента посещението на Евростат в България ще бъде напълно рутинно, казват от институцията

18:50 | 05.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Евростат ни успокоява за дефицита, хвали ни за ниската задлъжнялост

Времената, които преживяваме в момента, са доста напрегнати и за статистическата служба на Европейския съюз - Евростат, има доста предизвикателства.

Причината за това е, че, за да се правят точни прогнози, на които да може да се разчита, е необходима добра статистическа информация. Това посочи говорителят на еврокомисаря по въпросите на монетарната политика Амадео Алфатай Тардео на среща с български журналисти в Брюксел, в която участва и представител на Investor.bg.

Проблемите с данните се видяха много ясно на фона на случващото се с Гърция. Години наред обаче никой не е обръщал внимание, че самият Евростат посочва, че не се ангажира с данните за страната, тъй като те не са събирани по неговата методология, смята Тардео.

Той обяви, че проблемите на България, свързани с наказателната процедура за висок бюджетен дефицит не са нещо необичайно, тъй като пред такава са изправени повечето страни от ЕС.

Според него в желанието на ЕК и Евростат да се изяснят причините за удвояването на дефицита за 2009 година от 1,9 на 3,9 на сто (по методологията на Евростат) се крие в стремежа да се помогне на страната ни да преодолее подобни проблеми занапред.

Той посочи, че резултатите от ревизията ще бъдат ясни през лятото, а през есента посещението на Евростат в България ще бъде напълно рутинно. Тардео бе категоричен, че не се предвижда извънредна делегация за проверка на дейността на статистическата служба.

Тардео каза още, че България не е в обезпокояващо положение заради ниската си задлъжнялост, която е под 15 на сто при средно ниво от 60 на сто за ЕС.

В момента задачите пред общата монетарна политика са доста сложни, тъй като не бива да се стига до ситуация, при която прекомерното ограничаване на разходи да резултира в забавяне на растежа.

Мерките, които трябва да се приложат сега, са свързани с превантивни санкции при залагане на висок дефицит, смята Тардео. Именно такива са предложенията на ресорната комисия за промени, които да позволят спазването на изискванията на Пакта за стабилност.

Като подобни санкции той посочи лишаване от достъп до еврофондовете в случай не неодобряване на предложението за национален бюджет от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още