IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продуцентска фирма скрила от данъчните хонорари за 1,3 млн. лв.

След като следиха да няма укрити обороти на търговци около „София рокс”, сега от НАП сверяват данните за посетилите фестивала и продадените билети

16:53 | 04.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продуцентска фирма скрила от данъчните хонорари за 1,3 млн. лв.

Компания организатор на концерти не е декларирала пред Национална агенция за приходите (НАП), че е изплатила хонорари на чуждестранни звезди за 1,3 млн. лв. По този начин в хазната не са влезли 130 000 лв. от данък върху доходите, съобщават от НАП.

Данъчните инспектори вече са съставили ревизионен доклад на фирмата, чието име не се уточнява.

В края на миналата година НАП започна проверки на 13 компании, които организират участията на световно известни музикални и шоу звезди в България. Според българското законодателство фирмите са длъжни да удържат 10% данък върху възнагражденията на чуждестранните изпълнители.

Общата констатация от проверките е, че 90% от проверяваните фирми не са начислявали и внасяни дължимия данък. Досега само една от компаниите е начислявала данъци, но нито е подавала задължителната тримесечна декларация, нито е превела удържания данък. Оправданието на представителите на компанията било, че в момента изпитват финансови затруднения и не могат да платят данъка.

Собственикът на друга промоутърска фирма пък обещал на служителите на НАП да плати дължимите данъци заедно с лихвите до края на ревизията си.

Междувременно 60 столични инспектори следяха за спазването на данъчното и осигурително законодателство на рок фестивала „София рокс”, който се проведе на 22 и 23 юни. Задачата на проверяващите беше да следят дали 60-те търговски обекта около и на стадиона, на които се продаваха сувенири, дъждобрани, напитки, храна или други дребни вещи коректно отчитат оборотите си. Освен това инспекторите проверяваха произхода на продаваните стоки и придружаващите ги документи, както и за това дали персонала в тези обекти е нает на трудов договор и осигуряван според законовите изисквания.

Поради засиленото присъствие на данъчни служители по време на рок изявата, нарушения на данъчното и осигурителното законодателство не са констатирани. Вместо това всички приходи, получени по време на фестивала, са били надлежно отчетени на касовите апарати, допълват от НАП.

В момента се анализира информацията за реалния брой хора, посетили концертите през двата дни, и официалните данни за продадените билети. Ако бъдат установени разминавания, НАП ще възложи ревизия, за да се установи има ли укрити доходи и в какъв размер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още