IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НАП: 70% от търговските обекти крият обороти

Според изчисления на данъчните 20 млн. лв. годишно не влизат в хазната от укрити обороти на търговците на хранителни обекти, още около 11-12 млн. лв. се губят от дискотеки и заведения

12:25 | 01.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
НАП: 70% от търговските обекти крият обороти

Около 60-70 на сто от търговските обекти в страната крият части или целия си оборот, сочат данните на звеното за анализ на риска в Националната агенция по приходите (НАП). Това стана ясно от изнесените данни на днешното заседание на Консултативния съвет към изпълнителния директор на агенцията.

Тема на заседанието бе промяната в Наредба 18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства и изграждането на дистанционна връзка с информационната система на НАП.

Според констатациите на звеното за анализ на риска около 20 млн. лв. годишно не влизат в хазната само от укритите обороти на търговците на хранителни обекти, още около 11-12 млн. лв. се губят от укритите обороти на дискотеки и заведения, съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров, цитиран от БТА.

Общо около 900 хил. активни икономически субекти трябва да се контролират от около 2000 данъчни инспектори, което означава, че може единствено да се анализира рискът и да се прави контрол по извадки, посочиха от НАП.

Наредбата е обнародвана в Държавен вестник, предстои да се осъществи първата връзка на НАП с търговците на горива в началото на 2011 г. Търговците по ДДС трябва да се свържат с информационната система на НАП до септември 2011 г., а всички останали търговски обекти - до март 2012 г.

Всички субекти трябва да се поставят при равни условия и точно това ще бъде постигнато с въвеждането на дистанционна интернет-връзка, посочи заместник-изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов. Той добави, че промяната ще предостави предимства на бизнеса - ще отпадне необходимостта да бъдат съхранявани всички фискални бонове от фискалните устройства на апаратите в търговските обекти. В същото време екипите на НАП ще могат да бъдат пренасочени към друг вид контрол.

Васил Панов от НАП заяви, че целта на въвеждането на дистанционната връзка е да се установят реалните обороти на търговските обекти и да се сведе до минимум възможността за манипулиране на данните от фискалните устройства. Според него така ще бъде осъществен превантивен контрол и търговците ще знаят, че във всеки момент оборотът им може да бъде засечен.

Общо 480 хил. фискални устройства са регистрирани и действащи у нас, посочи Росен Бъчваров. Според мнението на най-големите производители на фискални устройства няма да има нужда от подмяна на всички устройства, в някои случаи може само да се монтира интернет-модем, посочи той. Голяма част от устройствата са произведени преди 10-15 години и според експертни мнения, ако тези устройства са ползвани непрекъснато, те не биха могли вече да работят. Монтирането на интернет-модул според експерти ще струва около 200 лв., а ново фискално устройство - от 450 лв. до над 1000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 14 години
(200+450)/2*480000=156000000?!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още