IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството одобри 2% данък върху застрахователните премии

Предлага се промяната да влезе в сила от 1 септември, данъкът няма да важи за животозастраховането

15:33 | 23.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Правителството одобри 2% данък върху застрахователните премии

Правителството одобри проект на закон за данък върху застрахователните премии и предлага на Народното събрание да го приеме, съобщи пресцентърът на Министерски съвет.

Предложената в законопроекта данъчна ставка е 2%.

Първоначално се предвиждаше налогът да е 3,5 на сто за общото застраховане и 1 на сто за животозастраховането.

От днешното решение на правителството става ясно, че новият данък няма да се прилага за застрахователните премии по животозастраховане. Няма да се облагат и премии по карго застраховки при пътувания извън страната, както и постоянните здравни застраховки.

Данъкът е изискуем на датата, на която е получена застрахователната премия, и ще се внася в бюджета ежемесечно. Данъчно задължените лица ще подават данъчна декларация пред НАП за всяко тримесечие.

Предложеният нов данък не променя съществуващия ред на данъчно облагане на печалбата на застрахователите съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане, посочват от МС.

„Предвиденият национален механизъм за облагане на застрахователните премии поставя в съпоставимо положение застрахователите, осъществяващи дейност в България, спрямо останалите европейски застрахователи. Европейското законодателство в областта на застраховането и презастраховането (Директива 2009/138/ЕО) дава възможност всеки застрахователен договор да подлежи на облагане с косвени данъци и парафискални такси върху застрахователните премии в държавата-членка, в която е разположен рискът, или в държавата-членка, в която е покрито задължението”, се казва в съобщението на Министерски съвет.

Предлага се законът да влезе в сила от 1 септември 2010 г. Преди време беше планирано влизането му в сила от 1 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още