IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Общото застраховане с 13,4% спад на годишна база през април

За първите четири месеца на годината спадът е в размер на 8,9% на годишна база

18:28 | 15.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Общото застраховане с 13,4% спад на годишна база през април

Общото застраховане през април отчита спад от 13,4% на годишна база до 116,3 млн. лв., показват изчисления на база данни на КФН.

Премийният приход по застраховка „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС” през април расте с 5,6% на годишна база до 34,8 млн. лв., а този по „Автокаско“ пада с 19% до 44,4 млн. лв.

При животозастраховането се отчита ръст на премийния приход за месеца в размер на 7,4% до 20 млн. лв., като увеличението при най-масовата застраховка „Живот” и рента е с 12,2% до 15,3 млн. лв.

Като цяло премиите в общото и животозастраховането през април намаляват с 10,9% до 136,3 млн. лв.

За периода януари - април 2010 г. записаните премии в общото застраховане (включително и премиите по активно презастраховане на застрахователите, които извършват такава дейност) са в размер на 460,113 млн. лв., а в животозастраховането – в размер на 83,882 млн. лв.

Спрямо същия период на предходната година се отчита спад от 8,9 % в общото застраховане и ръст от 5,1% в животозастраховането или общо за застрахователния сектор се отчита спад от 7%.

Най-голям дял в агрегирания портфейл на дружествата, извършващи дейност по общо застраховане, продължават да заемат автомобилните застраховки „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС” (37,3%) и „Автокаско” (35,9%) или общо 73,1% от премийния приход, реализиран в сектора.

На следващо място по обем се нареждат имуществените застраховки „Пожар и природни бедствия” и „Други щети на имущество”, които заемат дял 17,5% от общия премиен приход.

Увеличение на премийния приход в сравнение със същия период на 2009 г. се отчита по застраховки „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС”, „Гаранции” и „Правни разноски”.

Най-голям относителен дял в премийния приход, реализиран от животозастрахователите към края на април 2010 г., продължава да заема застраховка „Живот” и рента. Реализираните приходи по този вид застраховка възлизат на 65,752 млн. лв. и формират 78,4% от премийния приход, генериран в сектора.

Застраховка "Живот", свързана с инвестиционен фонд, заема дял от 3,8% в агрегирания портфейл на животозастрахователите, като премийният приход по този вид застраховка възлиза на 3,186 млн. лв.

Ръст на премийния приход на годишна база се наблюдава по застраховки „Постоянна здравна застраховка”, „Живот” и рента и „Допълнителна застраховка”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още