IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотът в промишлеността ускорява ръста си до 9,7% за април

Вътрешната търговия се свива с 15,5% на годишна база за същия месец, но расте с 3 на сто спрямо март

12:57 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Оборотът в промишлеността ускорява ръста си до 9,7% за април

През април оборотът на предприятията от промишлеността е нараснал с 9,7% на годишна база, показват предварителни данни на НСИ. За март повишението беше 8,8%.

В преработващата промишленост увеличението е 10,3%, в добивната промишленост - 35,4%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - 4%.

В сравнение с предходния месец оборотът през април намалява с 1,9%, като в преработващата промишленост има увеличение от 1,4%, в добивната промишленост – 18,3%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистриран спад от 14,9%.

През април индексът на промишленото производство (физически обем) нараства с 0,2% на годишна база. Повишението през март бе 1,7%. Физическият обем нараства с по-малко от оборота, тъй като продажните цените на продукцията са се повишили.

В преработващата промишленост е отчетено увеличение от 0,4%, в добивната промишленост – спад от 5%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – ръст от 1,9%.

В сравнение с предходния месец промишленото производство през април спада с 6,4%, като спадът в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е 16,6%, в добивната промишленост – 10,3%, а в преработващата промишленост – 2,8%

Вътрешната търговия се свива с 15,5%

По предварителни данни на НСИ оборотът в търговския сектор през април намалява с 15,5% на годишна база. През март понижението бе с 14,1%.

В търговията на дребно е отчетено намаление от 11,7%, което се дължи на отрицателните темпове във всички съставни групи дейности. В търговията на едро общото намаление от 14,9% е резултат от регистрирания спад във всички съставни групи. В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт намалението все още е значително – 33,4%, но се наблюдава тенденция на постепенното му намаляване.

През април оборотът в търговския сектор нараства с 3,3% в сравнение с предходния месец. Положителна тенденция се наблюдава и в трите основни търговски дейности - търговия на едро (+3,5%), търговия на дребно (+2,9%) и търговия с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт (+2,5%).

За първите четири месеца на годината оборотът в търговския сектор намалява с 16,5% на годишна база - търговия на едро (-15,9%), търговия на дребно (-12%) и търговия с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт (-35,5%). Делът на търговията на едро и дребно в общия оборот възлиза на около 90%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още