IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отменят нулевата акцизна ставка за биодизела за отопление

Смесването на биогорива с горива от нефтен произход се определя като производство

11:30 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Отменят нулевата акцизна ставка за биодизела за отопление

Парламентът прие да се отмени нулевата акцизна ставка за биодизел, използван като енергиен продукт за отопление. Това гласуваха народните представите при приемане на първо четене на промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Законопроектът е изготвен в изпълнение на решението на Министерския съвет от 1 април 2010 г. за одобряване на мерки за подкрепа на заетостта, домакинствата, бизнеса и фискалната позиция, пише в мотивите на вносителя - Министерски съвет.

По смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове операциите по смесване на биогорива с горива от нефтен произход се определя като производство.

Според изискванията на европейското законодателство за данъчното облагане на енергийните продукти и електроенергията е допълнено определението за производство на енергийни продукти. За производство на енергийни продукти се счита и смесването на енергийни продукти с платен акциз в случаите, когато размерът на дължимия акциз за получения енергиен продукт е по-висок от сумата на вече платения акциз за двата продукта.

Със законопроекта се отменя срокът за реализиране на налични акцизни стоки, облепени с бандерол, закупен по отменената акцизна ставка, при влизане в сила на нови акцизни ставки. Във връзка с това се предлага и отмяна на условията за възстановяване на платен акциз за цигарите, които не са реализирани на пазара в законовоустановения срок.

Като причина за промяната е посочено създаването на редица административни затруднения за митническата администрация, както и конфликти с представителите на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още