IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анна-Мария Борисова: Пари има

Средства за преструктуриране на болниците ще бъдат отпуснати, „когато влезе в сила всичко това, за което работим толкова усилено“, каза здравният ни министър

13:42 | 01.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Анна-Мария Борисова: Пари има

Пари за преструктуриране на болниците има, заяви днес пред журналисти министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова, която по повод днешния Международен ден на детето посети 127-мо СОУ в столицата.

Попитана кога ще бъдат отпуснати средствата, тя отговори „когато влезе в сила всичко това, за което работим толкова усилено“.

Снабдяването с лекарства по думите на Борисова няма нищо общо с административната реформа и съкращаването на разходите в сектора. Парите за лекарства са само за лекарства и са в обема, в който са планирани, отбеляза тя, цитирана от БТА.

Борисова уточни, че съкращенията засягат само администрацията, а не и болниците.

В отговор на въпрос тя заяви, че като лекар и здравен министър ще работи за забраната на тютюнопушенето на обществени места.

По думите на министъра здравната карта трябва да бъде задължителна и това ще бъде едно от условията за осъществяване на реформата в здравеопазването. Ако здравната карта не е задължителна, реформа няма да има, добави Борисова.

По повод опасения на неправителствени организации, че по отхвърлената средносрочна рамкова инвестиционна програма за здравеопазване са предвидени 140 млн. евро само за 20 държавни болници, Борисова заяви: „Няма такова нещо, нито са 20, нито са 30, нито са 5, сега програмата ще се пише наново, съблюдавайки грешките от върнатата стара програма“.

Според нея тези, които ще осигурят финансирането по инвестиционната програма, искат национално мислене и глобално решение на проблемите в здравеопазването, а не на отделни болници. Това се иска от нас, трябва да се абстрахираме от отделната болница, да мислим държавнически, глобално, при написването на новата програма, посочи министърът и допълни, че това ще отнеме поне два месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още