IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Митрева: Няма проблем с бюджета на общественото осигуряване

Винаги ще има пари за пенсии, майчинство и болнични, каза шефката на НОИ

16:30 | 27.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Хр. Митрева: Няма проблем с бюджета на общественото осигуряване

Плащанията за пенсиите, обезщетенията за майчинство и болничните са гарантирани, каза в Добрич управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева.

Тя посочи, че няма проблем с бюджета на общественото осигуряване.

Има известни притеснения, че може да има неизпълнение на приходите. На около 120-150 млн. лв. възлиза неизпълнението на приходите на НОИ, сочат отчетите за април. Този недостиг може да се стопи предвид сезонната заетост и намаляването на безработицата през лятото, каза Христина Митрева, цитирана от БТА.

Митрева обясни, че съгласно Закона за държавния бюджет, той финансира недостига на средства, така че винаги ще има пари за пенсии, майчинство и болнични.

Ще се засили контролът върху осигуряваните лица и работодателите. За целта е подписано споразумение с НАП и Инспекцията по труда. За април е постигнато седемпроцентово намаление на разходите за болнични, което означава, че няма толкова много мними болни. За съжаление, покрай тях рестрикциите са и за останалите, каза Христина Митрева. Тя бе категорична, че няма да се допускат злоупотреби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още