IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите: Антикризисните мерки не увеличават бюджетните приходи

Според КНСБ правителството не очаква повишаване на вътрешното потребление, което да се отрази поне с малък плюс на приходите от ДДС

16:28 | 25.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Синдикатите: Антикризисните мерки не увеличават бюджетните приходи

В проекта за актуализация на държавния бюджета за 2010 г. се предвижда общо за годината понижение с почти 1,91 млрд. лв. на приходите само за сметка на данъчните постъпления. При заложеното намаление общо с 12,4 на сто на данъчните приходи, понижението е твърде отчетливо при корпоративен данък - със 17,29 на сто - и при ДДС - с 13,82 на сто. Това се казва в разпространена позиция на КНСБ относно предложенията за правителството за актуализацията на бюджета, свързана и с антикризисните мерки.

От КТ Подкрепа коментират, че заложените антикризисни мерки в подкрепа на фиска нямат никакво влияние върху приходната част, а те предвиждаха 1,6 млрд. лв. подкрепа на фиска.

Според КНСБ "очевидно правителството не очаква повишаване на вътрешното потребление, което да се отрази поне с малък плюс на приходите от ДДС".

Синдикатът смята, че твърде оптимистично се подхожда по отношение приходите от данъка върху доходите, за който е разчетен ръст от 2,05 на сто, или с 40 млн. лв. в повече спрямо сегашния бюджет.

Подобна е и позицията по въпроса на КТ Подкрепа, които смятат, че "по необясними причини са завишени приходите от данъка върху дохода на физическите лица при наличието на висока безработица".

От КНСБ са на мнение, че заложените 200 млн. лв. приходи от приватизация изглеждат силно занижени.

Разходите за заплати и за други възнаграждения по републиканския бюджет са намалени, съответно с 3,3 на сто и с 4,9 на сто, т.е. общото намаление се измерва с малко над 69 млн. лв., отбелязват от КНСБ. Според синдиката в оставащите 7 месеца на 2010 г. ще се наложи да се прилагат много по-тежки мерки, свързани със съкращения и намаляване на заплатите в държавната администрация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още