IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електроенергийна борса ще има евентуално след повече от година

Предстои да се реши дали ще имаме самостоятелна национална електроенергийна борса или страната ще се включи към някоя от вече опериращите борси в региона

14:45 | 21.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Електроенергийна борса ще има евентуално след повече от година

Създаването на електроенергийна борса в България би било възможно през втората половина на 2011 г. при изпълнение в срок на необходимите нормативни, регулаторни и технически условия, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на днешния парламентарен контрол.

Министърът посочи, че в края на миналата година е стартирал финансиран от Норвегия съвместен проект за създаване на европейски модел на електроенергиен пазар у нас.

Резултатите от проекта ще са ясни в края на годината и те ще бъдат в основата за вземане на решение за най-подходящата форма за организиране на борсата, а именно - дали това да бъде самостоятелна национална електроенергийна борса или страната да се включи към някоя от вече опериращите борси в региона.

Създаването на електроенергийна борса изрично ще бъде включено в енергийната стратегия на страната до 2020 г., съобщи преди месец Трайков. Въпросът за изграждането на електроенергийна борса беше един от приоритетите и на предишното ръководство на енергийното министерство, но тя не беше изградена до края на мандата на предишното правителство, въпреки че още преди две години бизнесът смяташе, че изоставаме със създаването на тази борса.

Готов е проект на нови правила за търговия с електрическа енергия, в който е включен и раздел за търговия на електроенергийна борса, каза сега Трайков. По отношение на техническото обезпечаване се работи по внедряване и разширяване на системата за администриране на пазара, като в началото на следващата година се планира тестване на модул „Обработване на оферти на организиран пазар".

Сред организационните задачи, от които зависи създаването на борсата, е преструктурирането на електроенергийния системен оператор (ЕСО) в съответствие с третия либерализационен пакет на ЕС и създаването на структура за управление на борсата.

Според министъра, цитиран от БТА, при съществуващите условия най-голяма пречка за създаването на борса би могла да се окаже липсата на достатъчна ликвидност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още