IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите от разформирования БЕХ ще работят отначало самостоятелно

За новото обединение на енергийните компании "може да се търсят синергии, но това няма да е по формален признак, например само електроенергийни и газови фирми"

10:10 | 21.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фирмите от разформирования БЕХ ще работят отначало самостоятелно

Държавните енергийните компании, които все още влизат в Български енергиен холдинг (БЕХ), ще работят известно време самостоятелно, преди да се реши окончателно какво ще е тяхното бъдеще, включително какви точно ще бъдат новите обединения между тях.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в отговор на въпрос на Investor.bg кога и по какъв начин ще има структури, които ще наследят БЕХ. В началото на април министърът съобщи, че до края на юни БЕХ ще бъде разформирован официално, която информация сега той потвърди.

Трайчо Трайков обаче към момента не потвърди казаното по-късно през април от неговия заместник Мая Христова, че „ще има обединение между електроенергийните фирми, като водеща ще бъде НЕК, като това ще бъде решено още преди средата на годината“.

Министър Трайков коментира, че вече има по-конкретни виждания за бъдещите обединения на излизащите от енергийния холдинг дружества, обаче „засега ще се въздържа да ги обявя, защото все още може да има промени, обмислят се сериозно различни варианти“.

По думите на Трайков за обединението на енергийните компании „може да се търсят синергии, но това няма да е по формален признак, например само електроенергийни и газови фирми, няма да е толкова просто“.

Трайчо Трайков коментира още, че подготовката за листването на държавния дял на Е.ОН България на БФБ ще започне веднага, след като бъде назначено новото ръководство на Агенцията за приватизация и следприватизационене контрол. Това всъщност се случи тази сутрин в парламента, очаква се обнародване на решението в „Държавен вестник“.

Трайков веднага уточни, че листването няма да се проведе, преди да излязат резултатите от назначения регулаторен одит от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), „за да знаят инвеститорите какво им се предлага“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още