IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: България ще участва в бъдещата противоракетна отбрана на НАТО

Премиерът обсъди с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и идеята за привличане на Русия

14:29 | 20.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Официално: България ще участва в бъдещата противоракетна отбрана на НАТО

"България не може да не участва в бъдещата обща противоракетна отбрана на НАТО, след като това е концепция на алианса и все пак това е отбранителна система." Това заяви премиерът Бойко Борисов след днешния си разговор в София с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Борисов посочи, че сред основните теми, обсъждани по време на разговора, е противоракетната отбрана, включително и идеята за привличане на Русия. Друг обсъден въпрос е свързан с подкрепата на България за присъединяването на останалите балкански страни към Северноатлантическия алианс. По думите на Борисов това е важно, особено на фона на миналите военни действия преди 10-15 години в региона.

Премиерът посочи още, че е поставил въпроса за военна помощ за България от страна на НАТО в рамките на 30-40 млн. долара, обаче засега не е получил удовлетворителен отговор, тъй като икономическата криза важи и за НАТО.

Обсъден е и въпросът за участие на български военни инструктори в Афганистан за обучение на афганистански военни и полицаи в областите артилерийски и военновъздушни сили.

Относно борбата със сомалийските пирати ще се вземат мерки, тъй като „настоящото положение не може да продължава“, каза още Борисов.

Генералният секретар на НАТО изтъкна в изказването си важната роля на България при участието й в мисиите на алианса, особено що се отнася до Афганистан, за което и благодари. По думите му днес в България е обсъдено и бъдещето на НАТО в контекста на планираната за ноември среща в Лисабон, на която ще бъде обсъдена новата стратегическа концепция за развитието на алианса, включваща и обща противоракетна отбрана.

По думите на Расмусен новите заплахи пред НАТО са тероризмът, кибератаките, а също и ракетните атаки, поради които е необходим общ противоракетен щит на алианса, който да обхваща не само войски и военни обекти, но и населението.

Расмусен подчерта, че ще се водят преговори с Русия за сътрудничество в тази област. Важно е да се знае, че противоракетният щит не е насочен срещу Русия и във военен аспект би могъл да бъде по-ефективен с нейното сътрудничество, каза той.

По думите му противоракетната защита ще струва само 200 млн. евро в рамките на 10 години за целия алианс. Какъв ще бъде финансовият принос на България вероятно ще се разбере през ноември.

Расмусен отново подчерта становището си, че би искал всички страни от Балканите, включително и Сърбия, да се присъединят към НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още