IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бургас, В. Търново, Правец и София заявиха желание за общинска полиция

Първоначално в София ще се създадат 150 щатни бройки общински полицаи

12:16 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бургас, В. Търново, Правец и София заявиха желание за общинска полиция

Общините Бургас, Велико Търново, Правец и София са първите, отправили писмени запитвания относно създаването на общинска полиция, каза пред журналисти директорът на Главна дирекция „Охранителна полиция“ комисар Милчо Енев. На представянето на проекта присъстваха заместник-кметът по сигурността на Столичната община Иван Сотиров.

Създаването на общинска полиция по места ще става след сключването на договор между местното ОДП и съответната община, каза още Милчо Енев, цитиран от БТА. Правомощията на общинските полицаи ще включват, освен тези на охранителна полиция, и контрол по безопасността на движението и осигуряването на нормалното предвижване на градския транспорт, както и контрола по изпълнението на наредбите на съответната община.

Служителите на общинска полиция няма да имат право да извършват разследвания, да използват технически средства при разследване, както и да конвоират лица. Те ще участват в осигуряването на охрана на масови мероприятия, като тяхната численост, ако е недостатъчна, ще се попълва по искане на кмета на общината от съответното ОДП.

По думите на Енев, процесът на създаване на общинска полиция ще е най-малко три месеца. Предстои публикуването на наредбата в „Държавен вестник“.

Общинските полицаи ще получават заплатите си от МВР, но ще са извън щата на министерството, а средствата за издръжката им ще се осигуряват от общината, която желае да има общинска полиция. Енев посочи, че по разценките на МВР издръжката на един полицаи на месец струва около 1600 лв.

По думите на Иван Сотиров първоначално в София ще се създадат 150 щатни бройки общински полицаи. Сотиров посочи, че ще предложи създаването на велосипедна полиция за охрана на парковете.

От НСОРБ заявиха, че с наредбата ще бъде дадена възможност на общините да контролират по-добре изпълнението на общинските наредби. Според сдружението общинската полиция ще е „надграждане“ на сега съществуващото положение и функции на МВР.

От сдружението изразиха надежда, че няма да се получи така, че полицията по места да се отдръпне от изпълнението на функциите си, с мотив, че общината трябва да дофинансира разходите, посочи Благой Станчев - парламентарен секретар на НСОРБ. Той припомни, че предстои съкращение на общинските разходи с 20%.

За местата със създадена общинска полиция ще се обявяват конкурси, няма да спираме служители на МВР, които желаят да се преместят там, посочи още Енев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още