IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правят списък на фирмите с корпоративна социална отговорност

Така наречената "бяла книга" ще е готова до края на годината

18:00 | 17.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Правят списък на фирмите с корпоративна социална отговорност

Експерти от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще изготвят списък с фирмите в България, които прилагат принципите на корпоративната социална отговорност. Списъкът се очаква да е готов до края на годината и да бъде публикуван на сайта на ведомството, каза по време на семинар в понеделник Веселин Илков, експерт в МТСП.

По думите му у нас предимно големите мултинационални компании спазват принципите на корпоративната социална отговорност, „но вече и чисто български фирми започват да имат подобни практики”.

„Тези практики не са поза или лукс, те все повече се превръщат в стандарт за оцеляване на бизнеса на световния пазар”, коментира експертът, цитиран от БТА.

Според Рикарда Макфолс от Международната организация на труда (МОТ) репутацията и доверието, които има една социално отговорна компания, са също толкова важни фактори, колкото и печалбата.

От МТСП очакват фирмите в списъка да обменят опит в областта на социалната отговорност, както и да бъдат привлечени малките и средните предприятия у нас. Столово хранене, допълнителни купони за храна, спортни площадки, карти за градски транспорт, почивки за семействата на служителите са пример за такива добри практики.

„Фирмите могат да подпомагат не само работещите в тях, но и съответната община - като помагат за инфраструктурата на града, зелените площи, по-бедните”, каза Илков.

Проведеният семинар по темата е в изпълнение на плана за прилагане на Националната стратегия за корпоративна социална отговорност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още