IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутатите гласуват допълнителните 300 млн. евро за АЕЦ Козлодуй

Допълнителното финансиране, което беше одобрено от ЕК през октомври, е за периода 2010-2013 г.

10:10 | 15.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Евродепутатите гласуват допълнителните 300 млн. евро за АЕЦ Козлодуй

Европейските депутати ще гласуват в четвъртък, 20 май, предложения от Съвета на Европа регламент относно осигуряването на допълнителни 300 млн. евро финансова помощ от ЕС на България за извеждане от експлоатация на блокове 1–4 на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от Европейския парламент.

Допълнителното финансиране, което беше одобрено от Европейската комисия през октомври миналата година, е за периода 2010-2013 г.

Допълнителното финансиране е необходимо, тъй като "генерираните от печалби средства за извеждане от експлоатация и преработка на радиоактивни отпадъци са недостатъчни", се посочва в резолюцията на европарламента.

От тази сума 180 млн. евро трябва да се използват за подпомагане на програмата за извеждане от експлоатация, а останалите 120 млн. - за финансиране на мерки за повишаване на енергийната ефективност и за спестяване на енергия.

Финансирането допълва 210-те млн. евро помощ от ЕС за периода 2007-2009 г., които бяха договорени по време на преговорите за присъединяване на България.

Размерът на заделените 300 млн. евро ще се преразглежда ежегодно в периода 1 януари 2010 г. - 31 декември 2013 г., за да се вземе предвид напредъкът, постигнат при прилагането на програмата, както и дългосрочните отражения върху околната среда, икономиката и сигурността на енергийните доставки.

Изпълнението на програмата ще се наблюдава от Европейската комисия и може да бъде обект на одит от страна на ЕК или други квалифицирани външни одитори през цялото времетраене на програмата, както и за период от пет години от датата на изплащане на оставащата сума.

Комисията трябва да гарантира прилагането на настоящия регламент и редовно да представя доклади на Европейския парламент и на Съвета относно използването на финансовите средства и извършените дейности. Тя ще извърши и междинен преглед, както и последваща оценка на програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още