IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще мине ли вотът на недоверие срещу кабинета „Петков“?

Хитър ход на ГЕРБ – с внесения вот на недоверие изпреварва пазаруването на гласове, коментира Милен Керемедчиев

11:47 | 15.06.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Политическата криза в България ескалира още повече, след като ГЕРБ внесоха вот на недоверие срещу кабинета "Петков". Аргументът на най-голямата опозиционна група в Народното събрание е "провал на правителството във финансовата политика".

Ще успее ли вотът на недоверие, коментират бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев, журналистът Васил Василев, политологът Христо Панчугов.

Съвсем вероятно е вотът на недоверие да доведе до падането на правителството, смята Панчугов. Според него има достатъчно формации, които биха подкрепили такъв вот. "Възможностите за преговори са доста ограничени", коментира той по БНТ.

Като "изключително лоша новина" Панчугов определи "заявката от "Продължаваме промяната“ и мнозинството, че нямат контрол какво се случва в различните министерства". По думите му се е стигнало до това "всяко министерство да се превърне във феодално владение на една или друга политическа сила".

"Ако продължат да функционират по същия начин, отговорът е много прост – не, няма причина това правителство да продължава да управлява", заяви политологът. "Този разказ за нулевия процент корупция очевидно няма да събере мнозинство. Този разговор какви големи герои са това управление, но никой не го усеща и колко неразбрани са те, също няма да събере мнозинство", коментира Христо Панчугов.

"ГЕРБ се опитва да изпревари пазаруването на депутати и събирането на 121 гласа. Колкото по-бързо се внесе, толкова по-голяма става паниката в коалицията и пазаруването на депутати. Вотът влиза в момент, в който може да мине и да се разпадне това правителство. Това е хитър ход от ГЕРБ, за да успеят", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR. 

Той коментира, че "Продължаваме промяната" все още не е събрала нужните за мнозинство гласове, след като не е предложила за гласуване рокадите в министерствата.

Според журналиста Васил Василев вотът е бил неизбежен.

"Вотът е внесен от една политическа партия, но той е повсеместен. В един момент чашата е преляла, това беше неизбежен резултат от действията на правителството, от начина, по който се отнасяше към проблемите с РСМ, газа, Украйна... Привличането на тези депутати, дали чрез пари, постове, обещания на благини, не знаем. Важен е фактът, че в един момент тези хора решиха, че стоенето им повече в ИТН е нечистоплътно. Съвпадението на този момент със сегашната политическа криза показва, че върху тях е осъществен натиск и затова минават в другия лагер", заяви Василев пред Bulgaria ON AIR. 

Той е убеден, че настоящото правителство няма бъдеще.

Керемедчиев обаче не е убеден в успеха на вота на недоверие. Според него има голяма вероятност "Продължаваме промяната" да събере нужния брой депутати.

"Ако много от депутатите видят, че нямат шанс за следващия парламент, голяма част от тях са абсолютно неизвестни, готови да се върнат на село, защо пък не да се върнат, но с 1 млн. лв. по-богати. Това пазаруване го бяхме позабравили в кратките животи на предишните парламенти. Сега стигаме до дъното на политическия морал", каза бившият зам.-външен министър. Той добави, че няма необходимост от предсрочни избори. 

"Отвращението на избирателите е достигнало до своя пик. Цели се закрепяне на междинно правителство с втори или трети мандат до местните избори", прогнозира Керемедчиев.

По темата с ветото на България за еврочленството на РСМ той беше категоричен, че това е проблем, който изкуствено се нагнетява, тъй като дори и да падне, присъединяването няма да стане преди 2030 г. Гостът не изключва вероятността Весела Чернева действително да е министър в сянка.

"Съветник на премиера може да извършва много посещения, които са инкогнито, докато за министър или член на правителството това би било отразявано от медиите", уточни Керемедчиев.

Кой подкрепя вота

"Има такъв народ" ще подкрепят вота на недоверие към правителството на Кирил Петков, стана ясно от изказване на депутата Станислав Балабанов от партията по Нова телевизия днес. По думите му партията ще направи всичко възможно, "за да спре това правителство да управлява, защото е вредно за страната“.

ДПС и "Възраждане" също са срещу кабинета "Петков“.

Костадин Костадинов от "Възраждане" обяви, че депутатите от партията ще подкрепят и вота на недоверие.

Йордан Цонев от ДПС коментира, че срещу настоящото правителство има основания за вот на недоверие във всяка сфера.

Вчера от ГЕРБ обявиха, че ще водят разговори за подкрепа на вота на недоверие с всяка партия, като започнат с най-малката - "Възраждане". ГЕРБ ще покани на среща ДПС и "Възраждане" и ИТН, за да подкрепят вота на недоверие, обяви по bTV депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков.

За да мине вотът на недоверие, са необходими 121 гласа, което означава, че бившите управляващи ще трябва да намерят още 62 гласа. За събирането им ще са нужни всички групи извън управляващата коалиция - 34 от ДПС, 20 от "Има такъв народ", 13 от "Възраждане". Четирите групи имат общо 126 гласа. В най-новата история на България правителство не е било сваляно с вот на недоверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
andy
преди 2 години
Българомразеца Про100 Кире, който заяви, че не му пука за България, ще направи всичко възможно да се задържи на власт, докато изпълни всички комсомолски заповеди на чуждестранните си господари. После просто ще бъде изхвърлен в помийната яма на историята и запомнен като една от най-зависимите слугинажни грешки в политиката ни за последните 32 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
doba
преди 2 години
Ще се поизпоти Кирето. Най-вероятно вота на недоверие няма да мине(ще се постараят и опозицията). Кабинетът(на Радев) ще бъде оставен да се пържи в собствен сос, докато народа не го прогони с дръве и камъне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Лъжепедков бил минал некъв си онлайн курс в Харвардския колеж. И вече го обявиха за образовано до небесата светило на интелекта и мисълта. А той я кара почти като Остап Бендер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още