IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нинова: До момента за Украйна не е изнесен нито един куршум

Предлагаме в актуализацията на бюджета да се включат допълнителни 100 млн. лв. за различни мерки за родното производство, каза министърът на икономиката

12:11 | 29.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

До момента за Украйна не е изнесен нито един куршум. Изнасяме оръжие за 50 до 60 държави, но всички са с краен потребител същите тези държави. Това коментира вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в село Първенец, където се срещна с производители на зеленчуковата борса.

Тя отново потвърди, че ако Народното събрание гласува да се изнасят оръжие и боеприпаси за Украйна, БСП ще напусне коалицията.

Вицепремиерът категорично отрече България да изнася оръжия за Украйна през Полша, но потвърди, че имаме договори с Чехия, Полша, Великобритания, Египет, САЩ, Алжир и много други държави. "Изнася се оръжие за тези държави много преди войната, договорите са сключени преди войната и преди да дойде правителството. Оттам нататък държавата, която го придобива, решава какво да прави с тези оръжия".

По думите ѝ няма как тихомълком да се изнася оръжие зад гърба на комисията, която се занимава именно с продажбата на военно-технически средства, защото одобрението минава през много служби - ДАНС, Военно разузнаване, МВнР, МВР и накрая през Министерството на икономиката. 

Относно проблемите на българските земеделски производители Нинова посочи, че българското производство е изключително важно, особено с увеличаването на цените, в следващите години може би ще има проблем с продоволствието и хранителните вериги и затова трябва да се заложи политика в тази насока. „Предлагаме в актуализацията на бюджета да се включат допълнителни 100 млн. лв. за различни мерки", заяви Корнелия Нинова.

"Бих предложила държавна помощ под формата на торове. Голямата цел е да подпомогнем родното производство на плодове, зеленчуци, мляко и месо. Изненадва ме, че поне половината от земеделските производители не са регистрирани, а без нея не могат да получат помощ", добави вицепремиерът.

Относно кризата с газовите доставки тя подчерта, че газ ще се гарантира, като въпросът е каква ще е цената.

"Желанието е да се замрази цената на газа такава, каквато е в момента по договор с "Газпром", а разликата от увеличаването на цената да се поеме от държавата. Такова искане ми се струва разумно, възможно и ефективно, ще даде резултат да не се оскъпява стоката и да не става все по-неконкурентно способна. Нулево ДДС върху плодове и зеленчуци също ще помогне", допълни Корнелия Нинова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още