IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фабиан Дьомарини: Войната в Украйна ще ускори прехода към ESG

Oдиторите ще играят важна роля при прилагането на идващите регулации, твърди експертът

16:06 | 14.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Войната в Украйна ще ускори прехода към ESG (екологично, социално и корпоративно управление) и ще увеличи инвестициите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Фабиан Дьомарини, член на Надзорния съвет в Mazars Group.

Според него одиторите ще играят важна роля при прилагането на идващите ESG регулации, които могат да засегнат не само големите компании, но и малките и средни предприятия.

„В момента тече политически дебат за приемането на Директивата за отчитане на корпоративната устойчивост. Една от основните дискусии е за кого да се прилага тя. 

Определено ще се започне с големите компании и в първоначалния период малките и средни компании ще бъдат поканени да се включат доброволно, но след това може да стане задължително и за тях“, каза той.

Според него компаниите ще имат времето, за да се адаптират плавно към новите изисквания, които първоначално ще бъдат ограничени, но след няколко години ще се разширят.

Като главно предизвикателство за новите стандарти е да се определи дали ще бъдат препоръчителни, или базирани на детайлни изисквания. „Стандартите трябва да бъдат хармонизирани и да станат приемливи и приложими за целия единен пазар“, каза Дьомарини. Важно е институциите да решат дали същите изисквания ще важат за компаниите, които не са европейски, но работят на общия пазар, „за да е сигурно, че всички са равнопоставени“.

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 18.07.23 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още