IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деца бежанци намират закрила в България

Какви са рисковете и заплахите за децата, бягащи от война, коментират Линда Ауанис и Владислав Дамянов

22:02 | 01.04.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Много са  рискове за непридружените деца бежанци, разказа в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Линда Ауанис, председател на Съвет на жените бежанки в България. В приемателните центрове ги предпазваме от тези рискове, а с проекта „Подкрепа за бъдеще” помагаме на непълнолетни и малолетни лица, които идват в България, да намерят закрила, уточни тя.

Линда Ауанис съобщи, че работата по проекта започва преди войната в Украйна и до края на 2021 година молби за закрила са подадени от 3172 деца. Повечето от тях са от Афганистан, Сирия и Ирак, а сега започва работа и с децата от Украйна.

„Всеки ден бройката на бежанците от Украйна се увеличава, ние работим с тях и сме организирали курсове по български език. Създали сме групи за деца и се опитваме да помогнем по всякакъв начин“, сподели Владислав Дамянов, координатор образователни дейности към „Каритас”.

Той обясни, че пристигат много малки деца, които имат страхове и носталгия, затова първата задача е да се успокоят.
Досега непридружените деца са настанявани в приемателните центрове на Държавната агенция за бежанците, но и двата центъра в момента са почти запълнени. Украинските деца се настаняват в центрове от семеен тип и ще бъдат разпределени в приемни семейства.

„Държавна агенция за бежанци осигурява достъп до образование. В момента, в който те бъдат настанени в приемателните центрове биват записани в българско училище. Но голямото предизвикателство е точно тук, защото те не знаят език и трудно разбират материала, който им се преподава в училище. Нашите екипи работят в тази посока и помагат на децата бежанци да повишат своето образование“, съобщи Владислав Дамянов.

Ауанис предупреди, че предизвикателствата пред децата бежанци са големи. „Има трафиканти, има продажби на органи, сексуални посегателства. Някои деца са принуждавани да работят, а парите им се взимат”, посочи тя, но е категорична, че в приемателните центрове те са защитени. – С децата трябва да се работи и да се мотивират какво бъдеще може да ги очаква в България. Те трябва да се научат да  могат да разчитат на себе си и да имат нормален живот.“

Още за рисковете и заплахите за децата, бягащи от война, може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
Макар и не основна ,но и тия са една от съществените причини за инфлацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
споко копейка, имаме колкото искаш... деца няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
forexar
преди 2 години
Трябват детски градини !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още