IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адвокат: Заради нормативен хаос бежанците нямат достъп до здравни услуги

В законодателството липсва яснота как да се прилагат противоепидемичните мерки, посочи Калина Михайлова

20:20 | 31.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jonne Roriz/ Bloomberg</em></p>

Снимка: Jonne Roriz/ Bloomberg

Трябва да бъдат взети бързо решения с осигуряването на достъп до здравни услуги на украинските бежанци. В следващите дни проблемите ще нарастват. За това предупреди адвокат Калина Михайлова в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя посочи, че в момента редица лица, които са на територията на България, не могат да упражнят правото си на достъп до здравеопазване, защото някои от тях не са с временна закрила. Според нея в институциите, които са отговорни за предоставяне на тази временна закрила, все още има незнание и колебание за конкретните стъпки, които трябва да бъдат предприети.

Михайлова смята, че в предлаганите промени в Закона за здравето, свързани с налагането на противоепидемични мерки, няма предвидена възможност за съгласуване с по-голям кръг от лица във всички сфери, които могат да решат как би се отразила дадена мярка. „Това крие рискове от недостатъчно и ненавременно налагане на мерките“, посочи адвокатът.

Според нея в законодателството липсва яснота какви противоепидемични мерки трябва да се предприемат спрямо образователната система..

Другият риск, по думите ѝ, е свързан с правомощията на министъра на здравеопазването или съответно директора на регионална здравна инспекция да преразпределя натовареността на определени лечебни заведения при повишаване на заболеваемостта при епидемия.

„Тук има риск за небалансирано разпределяне на тежестта спрямо някои лечебни заведения”, смята адвокатът.

По отношение на наложените глоби и санкции във връзка с противоепидемичните мерки през последните две години

Михайлова потвърди, че има изключително много административно-наказателни производства срещу наложени мерки. „Изводите са, че не винаги експертите, които налагат глобите, спазват стриктно буквата на закона спрямо изискването за попълване на реквизитите на конкретните санкциониращи документи. Това обаче се наблюдава във всеки един аспект на оспорване по административно-наказателен път на наложени санкции и не е прецедент“, отбеляза тя и потвърди, че в момента е налице нормативен хаос.

Относно бъдещата реформа при общопрактикуващите лекари Калина Михайлова изтъкна, че е важно да се направи реформа, която да съобрази както настоящите недостатъци на здравеопазването ни, така и с факта, че през последните две години много от кадрите в звената на медицинската дейност в някои от лечебните заведения са достигнали капацитета на умората си.

Докога лекарите ще са затрупани с административна дейност? Ще заработи ли електронното здравеопазване у нас и до края на годината ще имаме ли електронно досие може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още