IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Х. Матанов: Няма по-подходяща дата за национален празник от 3 март

Не Владимир Путин и сегашните руснаци са освободили страната ни, коментира историкът и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”

14:25 | 03.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма друга по-подходяща дата от 3 март за национален празник на България. Тя е важна, защото на нея съвременна България е възкръснала от небитието. Това каза професор Христо Матанов, историк и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Не сегашният руски президент Владимир Путин и сегашните руснаци са освободили страната ни; в т.нар. руска армия всъщност има финландци, украинци и различни други народности и националности, които са влизали в състава на Руската империя, коментира гостът.

„Съединението също е голяма дата в българската история, но това е частично национално обединение. Идеята е била да се продължи с това обединение, докато се присъедини географската област Македония към България, това не става, разбира се”, заяви Матанов.

„Споровете около датата 3 март произтичат от това, че българинът има дълбоко вкоренени национални комплекси и смята, че този, който ни е освободил, има право да диктува съдбата ни, което не е така”, поясни историкът.

Безспорно е, че България не можеше да се освободи сама, мюсюлманското население е по-голямо и в някои райони надвишава българското. Дори да се беше изпълнил планът на Левски, да се закупят 100 хил. пушки, както той е смятал, кой щеше да купи скорострелната артилерия, картечници, които тогава започват да се появяват на сцената, коментира още той.

„България трябваше да разчита на някоя чужда сила и тази чужда сила по редица стечения на обстоятелствата е Русия. Всички балкански народи намират своята свобода благодарение на намесата на Великите сили, включително на Русия”, допълни историкът.

Има доста голямо разделение в българското общество на русофили и русофоби и това не ме учудва, защото много хора са учили в Русия имат приятели там. „Българското русофилство е неприятно с това, че слага интересите на Русия над българските интереси", категоричен бе Матанов.

Целия разговор може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 2 години
Това като цяло е гнусна българска черта, вкл. за училите на Запад, не само за тези, учили в СССР. Поставят всякакви интереси пред българските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още