IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на тока продължава да ускорява ръста на производствените цени

През януари годишното повишение на цените на производител е 32,6%, показват данните на НСИ

20:38 | 28.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Увеличението в цената на тока продължава да вдига производствените цени в България и през януари. Цените на производител са се повишили с 32,6% на годишна база през първия месец на тази година. Това показват актуални данни на Националния статистически институт (НСИ).

Investor.bg припомня, че през декември увеличението на годишна база беше 30,8%, а през ноември годишното повишение достигна 31%, което беше рекорд, откакто през 2001 г. започва да се води тази статистика. През миналия месец цените на производител пак се ускоряват до нов рекорд. 

Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията.

В НСИ отчитат, че общият индекс на цените на производител през януари на месечна база расте с 3,2%. За сравнение през декември 2021 г. поскъпването беше с 1,7%, доста по-малко, отколкото през ноември спрямо октомври – 8,4%.

Статистиката регистрира повишение на годишна база в цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 85,7%, в преработващата промишленост – със 17,1%, и в добивната промишленост – с 3,9%.

В преработващата промишленост значителен ръст е отчетен при: производството на химични продукти - с 34,9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 27,4%, и производството на основни метали - с 27,3%. Намаление се наблюдава при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1,1%.

НСИ отчита месечен ръст в цените за производство и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ - с 5%, и в преработващата промишленост - с 2,6%, а в добивната промишленост е отчетено намаление - с 3,4%.

По-високи цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5,9%, производството на химични продукти - с 5,1%, и производството на основни метали - с 3,6%. Понижение на цените е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 0,3%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през януари се увеличава с 3,4% спрямо декември. Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,4%, в преработващата промишленост - с 2,5%, и в добивната промишленост - с 1,9%.

По-голямо увеличение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - със 7,4%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 3,7%, и производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3,1%. Намаление има единствено при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0,9%.

В НСИ изчисляват, че индексът на цените на производител на вътрешния пазар през януари 2022 г. нараства с 42% в сравнение с година по-рано. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 82,2%, в преработващата промишленост - с 19,1%, и в добивната промишленост - с 14,5%.

Спрямо януари миналата година съществен ръст на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 60,8%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 33,6%, и производството на основни метали - с 31,8%.

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през януари се увеличава с 2,9% спрямо декември, а на годишна база увеличението е с 18,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Сега държавната власт ползва неправилна теза за първичната същина на инфлацията. С този подход е невъзможно успешно държавно противодействие срещу инфлация. Съществува парадокс: През последните по-малко от четиридесет години в Република България възникна над 1 000 000 % (един милион процента) увеличение на цената на електроенергията. Обществеността е с мълчание за причините за повишените цени. Сега само за 9 % годишна инфлация е с огромна обществена активност. Защо обществеността е с мълчание за над 1 000 000 % (един милион процента) увеличение на цената на електроенергията, ала в същото време е с явно недоволство за само 9 % годишна инфлация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още