IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите на оборота в услугите растат през четвъртото тримесечие

Увеличението се дължи на динамиката при туристическите услуги и дейности, свързани с пътувания и резервации, показват данните на НСИ

16:02 | 24.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Индексите на оборота в услугите отбелязаха ръст през четвъртото тримесечие на 2021 г. както на годишна, така и на тримесечна база. Увеличението се дължи на динамиката при туристическите услуги и дейности, свързани с пътувания и резервации, показват данните на Националния статистически институт (НСИ), базирани на информацията за дейностите, обхванати в „Транспорт, складиране и пощи“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“ и в сектора „Други бизнес услуги“.

Годишни изменения

През четвъртото тримесечие на миналата година общият индекс на календарно изгладените данни на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ е с 18,9% над равнището на същото тримесечие на 2020 година. Съществен ръст е регистриран при „Въздушен транспорт“ - с 62,2% и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ - с 36,8%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ е с 18,2% по-висок през четвъртото тримесечие на 2021 г. в сравнение със същия период година по-рано.

Значителен ръст се наблюдава при „Издателска дейност“ - с 53,7% и „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ - с 53,2%.

Изменение на индекса на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ спрямо съответното тримесечие на предходната година
(Календарно изгладени)

При Други бизнес услуги най-голям ръст спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. НСИ регистрира при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - със 130,8%.

Намаление се наблюдава само при „Дейности по охрана и разследване“ - с 3,5%.

Тримесечни изменения

Предварителните данни на НСИ показват, че през четвъртото тримесечие на 2021 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ се увеличава с 8,1% спрямо третото тримесечие. Ръст се наблюдава при всички дейности, като той е най-голям при „Въздушен транспорт“ - с 16,2%, и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ - с 13,5%.

Тримесечен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“
(2015 = 100)

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ нараства с 0,1% спрямо третото тримесечие на 2021 година. Най-голямо увеличение е отчетено при „Издателска дейност“ (7,5%), а понижение е регистрирано при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (6,2%).

Изменение на индекса на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ спрямо предходното тримесечие
(Сезонно изгладени)

При Други бизнес услуги значителен ръст спрямо периода юли-септември НСИ отчита при „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила“ - с 19,1%, докато най-голямо намаление се наблюдава при „Дейности по охрана и разследване“ - с 3,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още