IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Откриваме три пункта за евакуация от Украйна

Задействани са оперативни групи за преодоляване на възникналите рискове

11:52 | 24.02.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Кирил Петков.&nbsp;<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Премиерът Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Откриваме три пункта, през които ще можем да приемем българи от Украйна, като към момента 120 души са изявили желание за това, обяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет.

Организира се автобусен транспорт, обмисля се и възможносттта за полети от Полша.

Правителството е задействало оперативни групи, които работят по преодоляването на различните рискове за България, свързани със започналата военна операция на Русия в Украйна. „Правителството изработва финален план за всички елементи на енергийна сигурност, киберсигурност, военновременни запаси. За всички тези неща сме готови и българските граждани могат да са спокойни, че работим оперативно“, каза още премиерът.

Петков призова да не се всява паника у нас. 

Кирил Петков отново потвърди, че българското правителство остро осъжда агресията на Руската федерация къмв Украйна. „Агресията виждаме, че не е провокирана от страна на Украйна и това, че е в такъв сериозен мащаб за нас е недопустимо да се толерира“, каза премиерът.

„България ще говори в един глас с партньорите от ЕС и НАТО. Единството ни дава силата“, заяви Петков.

Няма риск от военни действия срещу България, потвърди Петков позицията, изразена по-рано и от президента.

По-рано днес президентът Румен Радев обяви след срещата си с държавните институции, че над 4000 българи от Украйна вече са поискали евакуация от страната заради започналата там война.

"Изключително важна за нас е съдбата на нашите сънародници в Украйна. Над 4000 е броят на хората в Украйна, които вече искат евакуация", съобщи Румен Радев и увери, че държавата ще направи всичко възможно тези наши сънародници да бъдат евакуирани. "Отворени сме и за всички украински граждани, които искат да потърсят убежище в България", каза президентът. 

Според премиера Кирил Петков именно евакуацията на българите ще бъде абсолютен приоритет. Извеждането на българите от Украйна ще протича в сътрудничество с всички органи, а Министерството на туризма ще осигури туристически бази и хотели, в които те да бъдат настанени, обяви Петков.

МВР и ДАНС пък работят за бързо обработване на данни на хората, поискали евакуация.

Министерството на туризма има готовност да обсъди с хотелиерите възможностите за настаняване на граждани от Украйна, каза министърът на туризма Христо Проданов и обясни, че държавата ще плати за настаняването.

"Има разговор с хотелиери, на които да кажем, какви са условията и как ще заплатим за престоя на тези граждани в техните хотели. Заплащането ще бъде от държавата", каза той, цитиран от БНР.

Българите са пета по численост народност в Украйна. Според преброяването на населението през 2001 г. те са 204 574 души, или 0,42 % от населението на страната. 

Междувременно генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов посъветва българските граждани да се подготвят за евакуация - лични документи, пари. Освен чрез лични транспортни средства, имаме осигурени няколко фирми, които могат да окажат съдействие с микробуси. Имаме готовност да окажем пълно съдействие, заяви той по bTV. И добави, че в момента ситуацията в Одеса е спокойна, институциите, магазините, банките работят нормално.

Генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов допълни, че са получили обаждания от български граждани за оказване на съдействие за евакуация и им предоставят информация. „Свързали сме с граничните власти, граничните пунктове към Молдова и Румъния са отворени и работят нормално. Засега няма паника. Имаме контакт на всички български граждани, които са регистрирани в рубриката „Пътувам за“ на сайта на външно министерство и на всеки един се обаждаме поотделно. Питаме ги в какво състояние са, имат ли нужда от помощ и съдействие“, поясни той.

"Най-близкият път от Одеса до Молдова е през село Маяки, до там е 40-45 км, за час може да се стигне до там. Имаме информация, че на моста в Маяки има огромно задръстване в момента. Съветваме българските граждани да изчакат малко, ако попаднат в тапата, може да им се наложи да чакат цял ден, за да преминат", обясни българският консул в Одеса. Другият обходен път е покрай Болград, там са около 250-260 км.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още