IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орязване на бюджета за БАН би прекършило подобряването на научната среда

Трудна е връзката между науката и бизнеса, посочи Венелин Тодоров от Института по математика и информатика към БАН

20:12 | 11.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-голямото затруднение за правене на наука в България е финансовото. А при по-малък бюджет на Българската академия на науките (БАН) това би прекършило една добра, но крехка тенденция на подобряване на научната среда в България.

Това каза доц. д-р Венелин Тодоров от Института по математика и информатика към БАН в предаването „Бизнес старт” по темата за финансирането на академията за тази година.

Специално за младите учени това ще е доста обезсърчаващо, подчерта гостът. По негово мнение има подобрение за последните десет години и не трябва да се спира тази тенденция.

"Трудна е връзката между науката и бизнеса и е полезно да има конференции и семинари, на които да присъстват учени и представители от бизнеса и да се разменят идеи", смята ученият.

"Има доста положителни примери учените да се възползват от научните програми. Работи се за интеграция с европейски и световни структури. Имаме съвместни проекти с Русия, Франция и това е бъдещето - в съвместните разработки", каза още Тодоров.

„България има топ учени, доста учени сред най-добрите”, подчерта той.

Създава ли се устойчива връзка между наука и бизнес и къде е България на световната научна карта може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Клипа няма общо със статията, явно за красота стои там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още