IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Политолог: Правителството трябва да се справи с кризите, но и да планира бъдещето

Трябва да се сменят механизмите на управление, посочи проф. Анна Кръстева

14:53 | 14.12.21 г.
Политолог: Правителството трябва да се справи с кризите, но и да планира бъдещето

“Трябва да се слезе от джипката и да се влезе в 21-ви век. Джипката е символ на 20-и век, на нещо остаряло и на вече архаични възприятия. Вече е дошло време на зелени политики, на дигитализация, на ново поколение”, посочи тя.

Проф. Кръстева цитира и автора Георги Господинов, който в своята книга “Времеубежище” казва следното: “Трябва да творим настоящето така, че бъдещите поколения да искат да се връщат в него”.

Тя смята, че така трябва да направи и кабинетът на Кирил Петков.

“Последните години в България имаше преход от корупция към системна корупция. След това имаше още един преход - ендемична, системна корупция към прихваната държава. Това, което управляващите трябва да започнат да правят е постепенно да отвоюват държавата от олигархията и престъпността”, съветва Анна Кръстева.

Политологът заяви, че държавната администрация е запълнена с партийни кадри на ДПС, ГЕРБ и Обединените патриоти. Проф. Кръстева смята, че те ще направят всичко по силите си, за да саботират новата власт. „Правителството има нужда не само от воля, но и от пакет конкретни действия. Трябва да се сменят механизмите на управление“, е мнението ѝ.

„Цялото общество се дигитализира значително по-бързо от държавната администрация, което води до очакванията новият министър в този ресор да показва резултати на всеки няколко месеца”, заяви политологът по повод новосъздаденото министерство на електронното управление, което „чакаме от десетилетие“

Проф. Кръстева заяви, че електронното управление и ефективното управление не са просто някакви брошки – те трябва да навлязат във всяко едно министерство, всяка една администрация. Тя очаква общуването на гражданите с администрацията да стане дигитализирано и „да не се налага да тичаме по различни кабинети и гишета“.

“Целите, които новото правителство си поставя, трябва да бъдат измерими и проверими. При всяко кандидатстване по европейски проекти трябва да бъдат посочени и индикатори, по които изпълнението на поставените цели ще бъде проверено и измерено. Трябва да има доказателства, че е постигната целта заради която се харчат европейски средства”, настоява политологът.

По думите ѝ правителството и всички министерства трябва да си поставят определени времеви рамки и какво ще се свърши в това време, а след изтичането му да се направи оценка на въздействието и постигнатите резултати.

Ще направи ли новата власт дигитален и зелен преход? Как ще се елиминира корупцията в България? Как се прави икономика с добавена стойност? Кога ще се осъществи съдебната реформа? Ще има ли промяна в позицията на България към Северна Македония? Ще има ли здравословна дистанция между новото правителство и президентът?

Целия разговор можете да чуете във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още