IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Манол Илиев: Думата на 2021г. в икономиката е "изчакване", а не "застой"

Находчивите инвеститори и предприемачи винаги биха намерили шансове в кризите, казва съоснователят на "Лирекс"

14:11 | 15.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Манол Илиев: Думата на 2021г. в икономиката е "изчакване", а не "застой"

Манол Илиев е един от основателите на българската ИТ компания "Лирекс", която тази година отбелязва своята 30 годишнина. От дипломирането му във факултета по Математика и механика (сега Математика и информатика) на СУ "Св. Климент Охридски" досега целият опит на г-н Илиев е свързан с информационните и комуникационни технологии.

- IFF (Investor Finance Forum) става на 10 години. Как се промениха инвестиционният и финансовият пазар през изминалите 10 години?

- Това, което най-силно прави впечатление е, че политическите аргументи продължиха да оказват своето решаващо влияние и в тази сфера. Появяват се очаквания за намаляване на този тип влияние в бизнеса и пазарите и ако тези очаквания се оправдаят, то инвестиционният и финансовият климат, респективно и пазар, постепенно ще укрепват. В това отношение лично аз съм настроен оптимистично.

- Коя според Вас е думата/терминът на 2021 г. в икономиката?

- Може би думата, или поне една от думите, е „изчакване“. Не застой, а изчакване.

Това е свързано не толкова с коронавирусните събития, а по-скоро с предчувствията за промени във фундамента. Под фундамент имам предвид самия начин, по който работи световната икономика и финанси. Някои го наричат „световен ред“. Мисля, че разумните инвеститори съобразяват действията си най-вече със своите очаквания по този въпрос. Тук обаче е пълно с неизвестни, особено за Европа.

- Възможно ли е инфлацията, за която сега се говори толкова много, да представлява и шансове, а не само рискове?

- Със сигурност мисля, че освен рискове в такива ситуации се разкриват и шансове. В исторически план има много примери за находчиви инвеститори и предприемачи, които в различни периоди на висока инфлация и икономически кризи в света са успявали да идентифицират и да се възползват успешно от шансовете, които такъв икономически климат дава.

- Какви са вашите прогнози за развитието на пазара на инвестиции у нас в следващата година?

- По принцип не съм инвестиционен специалист, но като бизнес човек, собственик на ИТ компания с 30-годишна история, моята прогноза е, че пазарът на инвестиции у нас ще се развива възходящо. Ние, България, сме в известна степен нещо като оазис.

- Тази година Investor.bg празнува 20 години от старта си, а Investor Finance Forum 10-годишния си юбилей. Каква е ролята на Investor и на Investor Finance Forum в развитието на инвестиционния и финансовия пазар у нас и кое беше най-ценното за вас?

- Като ИТ човек, аз едва ли мога да дам професионална оценка за ролята на Investor.bg в развитието на инвестиционния и финансовия пазар у нас, но като бизнес човек мога да кажа, че съществуването на такава специализирана, експертна медия у нас ни дава място, на което можем да получаваме качествена информация по бизнес теми. Благодарим ви за усилията и честит юбилей!

Пътят към новия модел на икономиката, възможностите пред компаниите за възстановяване след COVID-кризата, новите технологични решения на банките и инвестирането в устойчиво бъдеще са сред основните теми на предстоящото 10-о издание на най-големия инвестиционен и финансов форум както за България, така и в региона -  Investor Finance Forum на Investor.bg. Как инвеститорите могат да стимулират прехода към кръгова икономика, повече за инвестиции във взаимни фондове и в злато - не пропускайте Investor Finance Forum на 22 ноември.

Форумът ще се проведе в хибриден формат - на живо в хотел Hyatt Regency Sofia и ще се излъчва пряко на Investor.bg, Investor Media PRO и в каналите на Investor Media Group. Investor Finance Forum ще се отразява в реално време с преки включвания и специално дискусионно студио в ефира и каналите на Bloomberg TV Bulgariа. За да присъствате в залата или да гледате събитието онлайн на живо - регистрирайте се предварително ТУК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още