IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гълъб Донев: Не се обсъжда забрана за излизане на възрастните неваксинирани

Заведения със спад на оборота заради зелените сертификати имат право на подпомагане по мярката 60/40

11:22 | 29.10.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

„Не се обсъжда въвеждането на забрана за излизане на неваксинираните граждани над 60 години“, заяви по Нова телевизия министърът на труда и социалната политика и вицепремиер Гълъб Донев в коментар на изказването на заместник-здравният министър Александър Златанов за въвеждане на подобна мярка при влошаване на пандемичната ситуация и пълна блокада.

„Заместник-здравният министър имаше предвид, че такава мярка е въведена в друга столица. Това за момента не се обсъжда у нас”, заяви

Според Донев увеличението на направените тестове води до разкриването на нови случаи, които иначе, при друга ситуация, не биха били разкрити по-рано, а това ограничава и разпространението на вируса. Процентът на заразените постепенно започва да спада, мерките дават резултат, посочи социалният министър. „Мерките гарантират, че ще разкриваме все повече случаи на хора, които са във фаза, в която няма симптоматика, и ще бъде ограничено разпространението на вируса”, заяви той.

Министърът припомни, че един заразен с делта варианта на коронавируса заразява други 13. За управляващите успех ще бъде, когато това число бъде ограничено под 10. Срокът за отпадане на мерките зависи от двуседмичния брой на заразени на 100 000 души. 

„Въвеждането на тези мерки първо гарантират правата и свободата на хората да избират по какъв начин ще се ползват от всички права, така, че да гарантират живота и здравето на всички. Както и те самите да ползват всички права”, добави вицепремиерът и подчерта, че с въведените мерки заведенията и местата за развлечение могат да работят на 100%, стига да осигурят пълна сигурност.

В отговор на изказвания на протестиращи от бизнеса Гълъб Донев обясни, че служителите на държавна администрация, които работят на гише, също са задължени да представят зелен сертификат. По време на вчерашните протести се чуха призиви от бизнеса зелените сертификати да бъдат въведени и за служители в държавните администрации, което според министъра било вече направено.

Донев потвърди, че мярката се прилага в Националния осигурителен институт, Националната агенция за приходите, КАТ, социалните служби, бюрата по труда.

„Всяка седмица извършвам мониторинг на служителите в министерството, дали са ваксинирани и преболедували... служителите в системата на МТСП над 65% са ваксинирани или преболедували", подчерта той. Според него щом мярката е за всички, то това означава, че тя трябва да важи и за депутатите, но решението трябва да бъде взето от председателя на Народното събрание.

Работниците, които нямат право на сертификат, но не желаят да се ваксинират или тестват, могат да излязат в платен или неплатен отпуск, посочи министърът.

„Кодексът на труда дава възмоност да се ползва и платен, и неплатен отпуск. За тази година е въведено в законодателството, че до 90 дни неплатен отпуск се зачита за осигурителен стаж. Така, че служителите, които ще бъдат в неплатен отпуск, не губят социално-осигурителни права. При ползване на отпуск, това става чрез договореност между страните. В тази ситуация, мисля, че няма работодател, който да не разпише отпуск", каза социалният министър. 

Той обясни, че работодателят няма право да удържа от заплатите на служителите пари, които е дал за тестове. Те се вписват като разход на фирмата за грижа за служителя. Тези разходи трябва да бъдат поети от работодателя, категоричен е министърът.

Обектите, които работят, но оборотът им е паднал заради въведеното изискване за зелен сертификат също подлежат на компенсации по мярката 60/40, поясни министър ът на труда.

„Мярката 60/40 е за паднал оборот и от нея най-често се възползват хотелиери и ресторантьори. Тези, чиито оборот е паднал, попадат в тази мярка и могат да я използват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Въвеждането на тези мерки първо гарантират правата и свободата на хората да избират по какъв начин ще се ползват от всички права, така, че да гарантират живота и здравето на всички. Както и те самите да ползват всички права ---> глуп0сти пак чупите икономиката и ограничавате конституционни права умишлено!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още