Агроминистерството разработва Програма за регионални и местни продукти, която ще подпомогне развитието на производителите и икономиката в районите.
Целта е да се подкрепят икономическите дейности в районите, където се произвеждат уникални продукти, които са интересни както за българските, така и за чуждестранните потребители. Това коментира зам.-министърът на земеделието Георги Събев на 8-та Национална конференция „Достъп до добра храна“, съобщиха от земеделското министерство.
„По отношение на туризма в програмата е предвидена мярка за подобряване на взаимодействието между местните производители на земеделски продукти, храни и напитки с туристическия бранш“, обясни заместник-министърът.
Той припомни, че България прилага европейските схеми за качество "Защитено наименование за произход" и "Защитено географско указание". В регистъра е момента има 1564 селскостопански продукта, 1626 вина, 255 спиртни продукта и 66 храни с традиционно специфичен характер.
Досега има включени осем български храни, 54 вина и 12 ракии, като има и продукти в процедура.
Събев съобщи още, че по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко” тази учебна година са включени над 430 хил. деца в 3 366 учебни заведения.