IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силни като бикове и евтини като мечки: ТОП 10 на световните акции

Признаците за предстояща корекция на световните фондови борси се засилват, но има и корпорации с висок растеж и печалба, които все още не са надценени

08:29 | 14.09.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силни като бикове и евтини като мечки: ТОП 10 на световните акции

От Handelsblatt са избирали сред 150 компании с висок оборот в трите големи региона на Азия, Европа и Америка. Съответните акции са листнати в трите известни индекса Global Titans (World), Global Titans Asia (Asia) и Stoxx 50 (Europe).

Няма сравним индекс „Titans“ за Европа, поради което Stoxx 50 формира основата тук. И тъй като американските акции рязко поскъпнаха и едва ли има ниско оценени и в същото време печеливши американски компании, от медията са се отказали от отделния американски индекс и вместо него са използвали най-известния световен индекс Global Titans.. В Европа обаче динамиката на печалбата е по-голяма и оценката е по-ниска, отколкото в Америка.

Китайските акции са изоставени, въпреки че много от тях изглеждат евтини. Това важи особено за големите банки, които са под силното влияние на държавата. В сравнение със западните стандарти балансите им не са прозрачни. Освен това съществува голям риск от наложени от правителството разпоредби, които биха могли да накарат чуждестранните инвеститори да загубят правата си – дори само за една нощ. Така че подобна инвестиция в момента е силно спекулативна.

Изненадващ резултат

Компании с устойчив бизнес модел, който доколкото е възможно никой не може успешно да копира, обещават възможно най-голям успех с управляем риск. Такива компании почти винаги са лидери на пазара с висока ценова мощ. Това са корпорации като Amazon: Подобно на почти всяка друга компания, онлайн гигантът на дребно определя правилата за цяла една индустрия. Конкурентите трябва да се ориентират към нея, ако искат да оцелеят. 

Това, че Amazon влезе в тази класация, може да се окаже изненада на пръв поглед. В края на краищата инвеститорите плащат почти 3500 долара за акция. Това е четири и половина пъти повече отколкото преди пет години и дори 16 пъти повече от преди десет години. Гигантът в онлайн търговията също така не е и наистина евтин по отношение на печалбата си.


Всеки, който купува днес, плаща за всяка акция на концерна 47 пъти над това, което  групата ще спечели нетно тази година. Това обаче означава отстъпка от оценката от 62 процента в сравнение със средната за десет години. Така че Amazon е бил много по-скъп в миналото. Съотношението P/E спадна с 20 процентни пункта в рамките на една година - точно защото консолидираната печалба нарасна много по-бързо от цената на акцията.

Amazon е може би един от най-добрите примери за успешната стратегия на Уорън Бъфет, която борсовият майстор предприе преди много десетилетия със своя партньор Чарлз Мунгер. Той казва: По-добре е да платите разумна цена за компания с добро качество, отколкото смешна цена за компания за скрап.

Прочетете за кои десет компании тази мантра се отнася особено много!

Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Е то пише топ 10.Колко акции могат да бъдат в топ 10?Според мен не повече от 10.Така че ясно е,че много ще отсъстват, и ще са примерно на 12, на 14 на 17 позиция и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
porky_pig
преди 2 години
Айде още един разстроен милионер. С какво те тролнах тебе бе гугутко потна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
яко... нов ***... предизборно ли си тук или за постоянно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Имал ги бил...купил за по 100 лева от всяка акция, но иначе имал ги бил! ...абе, Митьоо, стига се излага по форумите и вися 24/7 по ФБ групите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Важното е да не са кухи като на геврека дупката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Има качествени компании, доста от тия ги имам... Но отсъствието на други от класацията буди недоумение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още