IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С "дребни проблеми" започна изборният ден в страната

Избирателната активност към 9 часа доближава 6% и е малко по-висока спрямо 4 април, показват данни на "Галъп"

10:56 | 11.07.21 г.
<p>
	<em>Служебният министър Стефан Янев подава своя глас. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Служебният министър Стефан Янев подава своя глас. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Над 10 са местата, където има проблем с машините в страната, съобщава БНР. За пет от тях Централната избирателна комисия (ЦИК) още вчера е решила, че се преминава към гласуване с бюлетини. За останалите предстои да се вземе решение.

Петте секции са в Добрич, Карнобат, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янково, уточни председателят на ЦИК Камелия Нейкова, цитирана от БТА.

Към момента се проверяват технически проблеми с машините за гласуване в секции 25 и 26 МИР в , във Варна и Бургас, допълни тя и уточни, че предстои да се установи от какъв характер са проблемите с тези машини.

Ако се наложи, ЦИК може да вземе решение за преминаване на тези места към гласуване с хартиени бюлетини.

"В общи линии машините проработиха, но има локални проблеми", коментира Томов в първите минути след началото на изборния ден. Решението за гласуване с хартиени бюлетини може да бъде взето единствено от ЦИК.  Говорителят на ЦИК все още няма информация какви точно са дефектите с машините за гласуване.

Има традиционни проблеми със съставите на секционните комисии -неявили се членове, което налага включване на резерви.  "Като цяло не бих казал, че броят на тези случаи е по-висок, отколкото на предишни избори", каза още Томов пред БНР.

Избирателната активност в страната е около 6% към 9 часа, сочат данни на "Галъп". Спрямо изборите на 4 април тя е малко по-висока - тогава социолозите отчетоха към 5% активност.

Изборният ден започна нормално и няма сигнали за нарушения, коментира и служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, давайки своя вот.

"Изборният ден протича съвсем нормално, доколкото постъпват данни в нашия щаб в Министерство на вътрешните работи. Отделните области в страната имат свои особености. Бих казал, че в някои от тях по-слабо се работи от заинтересованите за купен вот. Някъде тази дейност е доста засилена - това е характерно за големите градове", обясни той.

Има дребни детайли - неработещи машини, или малки проблеми, които се отстраняват и не представляват сериозен проблем по отношение на изборния процес до момента, коментира и служебният премиер Стефан Янев, който също вече гласува.

Всички органи на изпълнителната власт, съдебната система, ЦИК и подразделенията ѝ работят в синхрон, каза той и допълни: "Надявам се в края на деня да имаме изборен резултат, който да отразява реалната електорална нагласа на всеки един български граждани".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче се оплака от множество нарушения и заяви, че хора чакат с часове пред изборните секции и не могат да гласуват. Той отказа да коментира възможността за касиране на изборите, както и дали партията му ще даде подкрепа на друга политическа сила за съставяне на кабинет.

Изборният ден е вече към своя край в Австралия. Интересът там е много голям, предава Bulgaria on Air. В Сидни има отворени две изборни секции. По информация на Министерството на външните работи в Австралия живеят около 20 хил. българи.

Най-много са изборните секции в чужбина във Великобритания - общо 135. Българите там ще могат да гласуват и с машини, и с хартиени бюлетини. Изборният ден вече започна и за сънародниците ни на Острова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още