IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ангел Кунчев: Възможна е нова вълна на коронавируса преди септември

България се движи със закъснение от около месец спрямо останалите страни в Европа, където се отчита началото на четвъртата вълна

10:19 | 07.07.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Sumit Dayal /Bloomberg</em></p>

Снимка: Sumit Dayal /Bloomberg

Възможно е да има нова вълна на коронавируса преди септември. Това допусна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в коментар пред bTV. По думите му "огънят гори" в Русия, Кипър и Испания. По техните стъпки вървят Нидерландия, Швеция и Ирландия и процесът продължава.

България се движи със закъснение от месец-месец и половина спрямо останалите страни в Европа, където се отчита началото на четвъртата вълна на заразени с коронавирус, посочи той.

Според него не може да се каже къде точно ще възникне тази вълна, но е възможно "вносът" на вируса да е именно от туристите по Черноморието.

Ангел Кунчев разясни, че не може да се каже отсега какви мерки ще бъдат върнати при евентуална нова вълна на коронавируса във връзка с изготвения план от здрравното министерство, който все още не е представен. Мерките не са по-различни от вече известните, отбеляза той. 



"Планът е направен на база смъртността, заболеваемостта и положителните тестове, които са основни фактори. Но ние следим 22 показателя, а не три. Важно е дали щамът е нов, кои възрасти засяга, по-тежък ли е, или по-лек. Ако болестта протича по-леко, това облекчава и мерките", коментира главният държавен здравен инспектор.

Относно ваксините, които залежават по складовете и са с изтичащ срок на годност, той заяви, че главно те са от препарата на AstraZeneca. Първите изтичащи количества са в края на юли, има количества и в края на август. Предприети са мерки някои от доставките на ваксини да бъдат отложени за по-късен етап, но според Кунчев ключово е да се възстанови доверието във ваксините и желанието на хората да се имунизират, което ще реши проблема.

"98% от починалите от коронавирус в САЩ не са имунизирани. Какво по-показателно от това", заяви Ангел Кунчев. Ваксинираните в България са 15% към този момент, отбеляза той.

Вчера пациентски организации поискаха оставката му заради предложението му неваксинираните да плащат лечението си сами. Те го обвиниха в дискриминация.

"Предложението не е мое. Аз казах, че харесвам американската идея, която вече е факт в няколко щата. Дали ще стане в България, много се съмнявам. Човек се имунизира да се предпази. Всчико останало са второстепенни факти, които не трябва да решават основното", отговори Кунчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
https://***.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B8Гледайки графиките които институтът си е направил труда да разработи и без А.Кунчев да казва че септември се очаква нова вълна се вижда ясно изразената крива за подобна тенденция - т.е. такава прогноза мога да направя и аз.До г-н МояПрогрес - не са 30 хил. по-малко са. По изчисления пак на база публикувана таблица за умирания в периода 2019-2021 г. излизат 15 796 смъртни случая повече от нормата за годишна база която варира между 107 хил - 110 хил на година - и повярвай не са всички от К19. А и дори да бяха, другите 100 хил човека не е ли важно от какво умират?По данни на СЗО 7.6 милиона души са починали от ракови заболявания само през 2008 г., което съставлява около 13 % от всички смъртни случаи в глобален мащаб. За сравнение от началото на пандемията до сега в света са починали малко над 4млн души от К19.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
MyPr0gres
преди 3 години
Шом смяташ 30 000 мъртви (изчислени по абсолютна смъртност над нормалната) за "няма кой знае какви последствия", ОК...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
tvlahovski
преди 3 години
Защо Кунчев не е в затвора (по-добре каторга)?Играта на Византия е ясна. За 2-3 месеца силен туристически сезон, няма да влезнах достатъчно евра в касичката им. Ще го играят, силно пострадали от тая китайска кашлица и ще реват на ЕК. Знаят колко е голяма и пълна кацата и ще искат да захлебят от там (по-лесно е, а и ще има за правилните хора)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Един Българин
преди 3 години
Не бой се, ние не сме Византия от 800+ години. Няма да има съществено увеличение на грипосаните, а и да има се видя че няма кой знае какви последствия. Чудя се защо изобщо се дискутира темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Dreamer
преди 3 години
Вижте Гърция, колко стръмна крива са новозаразените в момента. Сякаш се бяха успокоили, отвориха за туризъм и. И както се казва в статията, в България ще се случи същото, преместено малко напред във времето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още