IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Двойно намалява земеделската площ за отглеждане на зеленчуци

Само около 1% от земеделската площ се използва за отглеждането им, показва доклад на аграрното министерство

14:28 | 18.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Двойно е намаляла земеделската площ за отглеждане на зеленчуци. Това показва най-новият доклад на Министерството на земеделието храните и горите. Оказва се, че само около 1% от земеделската площ се използва за отглеждане на зеленчуци. Това са едва 52 хиляди хектара, което е с 56% по-малко спрямо година по-рано.

Само за година площите, използвани за  производство на зеленчуци в нашата страна, са намалели два пъти, като най-голям дял са заети с нахут и картофи. Използваната земеделска площ в България е малко над 5 милиона хектара, което представлява 45% от цялата територия на страната, сочи докладът.

Българските градинари през миналата година са произвели 769 хиляди тона зеленчуци, като една четвърт от тях са картофи.

Според статистиката на земеделското министерство 22% от рекултивираните зеленчукови площи в България са заети с нахут, а едва 9% – с домати.

Обработваема земя

По данни от аграрния доклад използваната земеделска площ, формирана от обработваема земя, трайните насаждения, разсадници, постоянно затревените площи и семейните градини през 2020 година се увеличава с 0,19% на годишна база.

В обработваемата земя са включени площите, при които се прилага сеитбооборот, временните ливади с житни и бобови треви, угарите и оранжериите. През миналата година се наблюдава увеличение с 0,46% спрямо 2019 г.

Площите с ечемика, царевицата и слънчогледа се увеличават съответно с 17%, 0,13% и 12,5%. Площите с пшеница намаляват с 3,7%. Източник: МЗХГ

Култури

През 2020 г. овощните видове се увеличават с 1,24%, но площите с лозя намаляват с 3,11% спрямо предходната година. Източник: МЗХГ

Зеленчуци

Според данни на земеделското министерство за 2019 г. площите, използвани за производство на зеленчуци, включително сухи бобови култури, в земеделските стопанства са 52 539 ха, като откритите площи със зеленчуци се свиват с 56,3% до 51 617 ха основно поради спад на площите със сухи бобови зеленчуци (нахут, леща и зрял фасул).

Оранжерийните площи са 922 ха, като са използвани средно 1,3 пъти за производство на зеленчуци.
Общата продукция от зеленчуци – реколта`2019 е в размер на 769 хил. тона – с 15,1% по-малко на годишна база, като производството от открити площи намалява с 13,8%, до 668,2 хил. тона,  а на оранжерийното – с 23%, до 100,8 хил. тона.

През 2019 г. най-голямо е производството на картофи – 197,4 хил. тона (25,7% от общото производство на зеленчуци и сухи бобови култури), домати – 145 хил. тона (18,9%), дини – 96,8 хил. тона (12,6%), и краставици – 67,8 хил. тона (8,8%).

Реколтираните площи със зеленчуци през годината са с 52,1% по-малко спрямо 2018 г., което се дължи основно на редукция на площите със сухи бобови култури с близо 80%.

По групи култури, увеличение на реколтираните площи е налице при пресните бобови култури – със 72,9%, листни или стъблени зеленчуци – с 10%, и при плодовите зеленчуци – с 8,8%, отчитат в МЗХГ.

По видове зеленчукови култури, през 2019 г. се отчита значителен ръст на годишна база при реколтираните площи с краставици и тикви за семе (близо три пъти), следвани от тези с градински грах - зелен, салати и марули, артишок, градински фасул – зелен, зрял чесън и домати – с между 19,1% и 91,9%.

От друга страна, чувствително намаляват реколтираните площи, заети със спанак, картофи, корнишони, праз, леща и нахут – в границите от 33,3% до 81%.

Общото производство на зеленчуци, без сухи бобови култури, от открити площи през 2019 г. е в размер на 651,3 хил. тона, което е с 8,3% по-малко в сравнение с предходната година.

Сред по-значимите култури, увеличение на получената продукция се отчита при краставиците (два пъти и половина), пипера (със 17,5%), доматите (с 12,3%) и дините (с 1,9%), а намаление – при тиквите (с 57,2%), зрелия кромид лук (с 24,9%), картофите (с 24,5%), морковите (с 20,4%), пъпешите (с 11,8%), патладжаните и главестото зеле (с по 1,7%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още