България изпрати заявления за вписване на „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ като защитени наименования за произход в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания на земеделски продукти и храни. Те са подадени от сдружение „Български традиционни млечни продукти“, съобщиха от земеделското министерство.
По време на националната процедура по обработка на заявленията комисия към Министерство на земеделието, храните и горите прегледа всички приложени документи към подадените заявления-спецификации. Проведени бяха редица работни срещи с представители на сдружението с цел отразяване на бележките и коментарите на МЗХГ и прецизиране на текстовете, посочиха от аграрното ведомство.
Европейската комисия трябва да започне процедура по проучване на документацията. Тя следва да не продължи повече от шест месеца, а когато този срок се надхвърли, Комисията писмено посочва причините за това.
Освен преглед и изпращане на коментари и бележки от страна на ЕК за отразяване до България, право на възражение по процедурата ще имат както държавите членки на ЕС, така и трети страни. При липса на такова наименованията ще бъдат вписани в Европейския регистър.
Чрез процедурата се осигуряват по-добри доходи на производителите съобразно качествата на тези продукти. Ще бъде постигната и единна закрила на наименованията като право на интелектуална собственост на територията на ЕС и защита от неправомерна употреба и имитация. С правото на употреба на европейските знаци за качество върху български продукти се цели защита на интересите на производителя срещу нелоялна конкуренция и злоупотреба.
Продуктите със защитени географски означения могат да бъдат включвани и в споразумения между ЕС и трети страни за взаимно признаване, сътрудничество и закрила в областта на географските означения. Това подобрява конкурентостта и достъпа на български продукти до нови пазари.
Към момента страната ни има вписани в Европейския регистър на защитените географски указания „Горнооряховски суджук” и „Българското розово масло". Пет храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица”, „Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда“, фигурират в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.
„Странджански манов мед“/„Манов мед от Странджа“ беше първият български продукт със защитено наименование за произход.
По отношение на вината, на европейско ниво са регистрирани 54 български вина – 52 със защитено наименование за произход и две със защитено географско указание.