IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата стратегия за малките и средни предприятия си поставя 3 стратегически цели

Документът, който ще действа в периода 2021-2027 г., залага на насърчаване на високотехнологичните индустрии и зеленото предприемачество

13:29 | 21.01.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс


Дигитализация и умения

Дигитализацията е в основата на последващото технологично развитие на всички икономически сектори чрез автоматизация на различни бизнес процеси и внедряване на решения на основата на изкуствен интелект. Според Индекса за навлизане на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) и неговите показатели, свързани с Програмата в областта на цифровите технологии, България е най-слабо развитата в това отношение държава в ЕС.

Предпоставка за повишаване на дигитализацията са човешките умения, а малките и средни предприятия в България изостават с тяхното формиране.

В стратегията се предлага да се осигури подкрепа на предприятията да въвеждат дигитални технологии и софтуерни продукти за автоматизация и роботизация на производствените процеси, технологии за комуникация и дистрибуция, ИКТ системи, решения за електронна търговия, дигитални приложения и подходящи процеси за киберсигурност и сигурност на данните.

В текстовете се обещава извършването на редовни оценки на потребностите от обучение, непрекъсната оценка на потребностите от обучение във всички професионални области, провеждане на обучения, подкрепа за обучения и др.

По-добро регулиране и бизнес среда

България неведнъж е критикувана за тежката регулация в множество бизнес сфери и състоянието на бизнес средата, особено на съдебната система и хаотичното законодателство.

В отговор на тези критики се предлага въвеждане на по-широк пакет от дигитални услуги за предприятията, особено на местно ниво в общините, Национална агенция по приходите, Национален осигурителен институт и други институции, осигуряване на възможности за електронни разплащания от предприятията към публичните органи, разработване на инструменти за по-ефективна комуникация и сътрудничество между отделните публични органи, засилване на диалога.

Предлага се и намаляване на административните процедури, времетраенето за изпълнение и разходите за получаване на разрешително за строеж; регистриране на имот; прилагане на договорни клаузи; присъединяване към електроразпределителната мрежа – все области, за които България получава ниски оценки в класацията Doing Business от години.

В стратегията отново се говори за промени в в правната рамка за намаляване на времетраенето и разходите по закриване на предприятие и укрепване на рамката за процедури по несъстоятелност.

Предвижда се и създаването на специален портал за малки и средни предприятия, който да съдържа цялата необходима информация за бизнеса.

Околна среда

В контекста на зелената сделка на ЕС в стратегията се споменава неколкократно за насърчаване на зелено предприемачество.

В документа се посочва, че ще има подкрепа за подобряване на енергийната и ресурсната ефективност на фирмите, за увеличаване използването на различни видове възобновяема енергия, насърчаване на а култура на екологична отговорност и др. мерки.

Икономическото министерство признава обаче, че малките фирми нямат капацитет да изпълнят ролята си в прехода към кръгова и нисковъглеродна икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още