IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БХРА: Една трета от ресторантьорския и хотелиерския бизнес фалира

Мораториумът върху кредитите трябва да е минимум две години след изтичане на пандемията, настояват от сектора

12:57 | 15.01.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Една трета от ресторантьорския бизнес фалира - това са 32 на сто - те няма да се върнат в играта, бизнесите се продават, това важи и за хотелите. Така коментира удължаването на извънредните мерки до 31 януари Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Според него „загубите за ресторантьорския и хотелиерския бизнес са разбираемо големи“. Димитров даде за пример спа дестинация като Велинград, където спадът на бизнеса е с 30%.

„Основният проблем при нас са хората и тревогата ни е за тях - има отлив от тази професия вече, в продължение на години сме създавали тези хора и сме напът да ги загубим, а имахме проблеми и преди пандемията. Сега какво ще се случи, ако те трайно напуснат този бизнес", посочи пред БНР Димитров.

Той се надява, че скоро ще започне бързото изпълнение и изплащането на средствата по оперативна програма „Конкурентоспособност“, която предвижда да се връщат 20% от оборота на затворените бизнеси още от началото на 2021 година.

„След 20 януари чакаме изплащането по тази програма, защото и много колеги кандидатстват по мерките "Запази ме" и нямаме точно информация колко средства са получени и от колко бенефициенти", посочи зам.-председателят на БХРА.

Димитров обърна внимание и на проблема с такса сгради и такса смет.

„Това е нерешен проблем – общинските администрации трябва да успокоят хората, че те не дължат средства за нещо, което те не са използвали."

Представителят на БХРА отбеляза, че така стои и въпросът със заемите.

„Те са разсрочени до края на март, това ми звучи несериозно в тази ситуация, в която ние се намираме. По този проблем ние сме сезирали и нашите европейски ресорни партньори. Според нас мораториумът върху кредитите трябва да е минимум две години, и то след изтичане на пандемията“, обясни Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Най-четени новини

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 3 години
Сега е моментът бизнесът в сектора да 'фалира' и да се препродаде обратно на своите хора. Няма нужда да обяснявам как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
kane
преди 3 години
тоя бизнес така или иначе е ненужен на обществото в огромната си степен - не случайно се давъ пръв при потъването на кораба. Фалита е рестарт, а не край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Този господин вместо да мрънка (за пари, разбира се) да вземе да обясни как посред локдауна има работещи ресторанти с клиенти! Или не е удобно?Не важат ли законите за вас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Зависи, много ресторанти се усетиха и направиха неща от сорта на "обедно меню", но много други искат да си продължат на принципа 100гр октоподско червило за 29,99лв., а хората които си поръчват храна, искат просто да се наядат, не им дреме дали ще ядът изгъзицата на шеф Педерундев или мусаката на бай Иван. Когато бях в офиса редовно си поръчвахме храна за обяд и на никой не му се даваха повече от 10-15лв..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
... драги ресторантьори, бъдете малко по-гъвкави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Аз не ходя по разни лъскави, гъзарски заведения, тъй че за тях не мога да кажа нищо, но ми направи впечатление колко нови места, продаващи храна за вкъщи бяха открити в София през последната година. Бизнесът се променя, тъй че
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
загубите за ресторантьорския и хотелиерския бизнес са разбираемо големиА мииииииии, бъркаш са, никой не знае колко са, щото като не си укривал данъци от 20 години, никой няма реална представа за сектора. Kaк при всяка проверка на НАП в дискотека, приходите за вечер скачат с 3 пъти минимум? То излиза, че нападжиите пият като разпрани, докато са на работа, дори бият рекорди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
няма нужда от кръчмари и хотелиери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още