IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вече може да се извличат по 6 дози от един флакон ваксина на Pfizer/Biontech

Мерките не трябва да се разпускат до масовото ваксиниране, каза експертът

10:32 | 11.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Konstantinos Tsakalidis / Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis / Bloomberg

От днес има разрешение от Европейската агенция по лекарствата да се извличат 6 дози от флакона на „Комирнати“ - ваксината на Pfizer/Biontech, вместо досегашните пет. Това ще позволи още хора да бъдат ваксинирани. Това каза по bTV проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

По думите му категорично трябва да се слагат по две дози на човек, защото те осигуряват необходимия имунитет.

Експертът посочи, че покритие срещу незаразяване има между седмия и десетия ден след приложението на втората доза на ваксината. Ако човек се ваксинира днес, той би бил свободен да се движи във вирусна среда след средата на февруари, обясни хипотетично проф. Гетов. 

„Българският имунизационен план е направен от най-добрите експерти и е съпоставим с останалите държави от ЕС", каза още той. Поведение като това в Сандански е недопустимо, както е недопустимо и престъпването на имунизационния план - така професорът коментира ваксинирането на общински съветници от Сандански извън планирания ред. Назначена от здравния министър проверка установи, че редът за ваксинации действително е нарушен.

"Всичко е въпрос на добра организация и не би следвало да се прекрачват правилата за имунизиране“, заяви проф. Илко Гетов.

Той смята, че мерките не би трябвало да се разпускат, поне докато не започне масовото ваксиниране, защото се вижда от данните, че те дават резултат. След празниците отчитаме тотално намаляване на положителните проби. Трябва още малко да издържим - поне до края на февруари“, каза той.

България вече получи две пратки от ваксините на Pfizer/Biontech срещу COVID-19. Доставката на ваксината на Moderna се отложи за сряда.

„Двете ваксини са с едно и също международно непатентно наименование, имат един и същи механизъм на действие. Базират се на технологията на информационната РНК. Това, което е важно, е, че те се различават по фармацевтично технологичните си характеристики“, обясни той.

Трябва да се поотворят мерките, но много разумно, смята фармакологът проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация. По думите му винаги трябва да търсим баланс между здравната полза от едни мерки и икономическия гнет, в момента легнал върху доста хора, чийто бизнес е затворен. Икономиката е важна, но трябва да мислим за последиците, каза той по БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Нещо много нагорно им дойде със страничните ефекти и сега решиха да намлят дозата. Смях смях! Опитите с хора продължават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още