IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Илко Гетов: И носители на COVID могат да се ваксинират

Вече преболедували вируса също могат да се ваксинират, каза фармакологът, участвал в одобрението на ваксината

12:31 | 23.12.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Daniel Acker /Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker /Bloomberg

Одобрената за употреба в Европейския съюз (ЕС) ваксина може да бъде слагана и на хора, носители на COVID-19. Това обяви пред БНТ българският представител в комисията за лекарствени продукти към Европейската агенция за лекарствата проф. Илко Гетов. По думите му ваксината стопира развитието на заболяването.

За имунизацията не е необходим PCR тест, носителството не пречи на ваксината да работи. "Няма проблем включително има и такива, които са били позитивни и са ваксинирани и за тях също няма проблем. Това са данни от клиничните изпитвания. По-скоро няма да се развие заболяването, така да го кажем", казва професорът.

Вече преболедували също могат да се ваксинират, особено ако са минали няколко месеца.

Според проф. Гетов цялата научна общност на Европа е успяла да проследи и да оцени резултатите от всеки един етап в разработката не само на тази РНК ваксина, но и на всички останали компании. Информацията за тях, безпрецедентно е била публикувана свободно и в реално време, коментира специалистът.

Комисията от най-добрите експерти на Европа изчита няколко тома досиета с над хиляда страници всяко докато се стигне до одобрение. 

"Имаше много моменти, които ние уточнявахме в хода на нещата, включително например колко минути трябва да бъде наблюдението на пациента в звеното, където се прави имунизацията, след като тя е направена физически. Някои колеги искаха това да бъде два часа, други искаха да няма такова наблюдение. И в крайна сметка ние приехме решението минимум 15 минути след фактическото ваксиниране и приложението на ваксината", казва проф. Илко Гетов. В протокола за България в крайна сметка са отбелязани 20 минути.

Другото затруднение на комисията е било уточнението на процедурата около самото приложение на ваксината.

"Размразяването, но то не е само размразяване, то е разтваряне с определено количество натриев хлорид. Приложението на 5 пациенти от един флакон едновременно, защото това количество, което се съдържа в един флакон, след което това трябва да стане в рамките на около два часа, не повече", каза професорът.

Докато не се натрупат достатъчно данни, под особен надзор ще бъдат засега хората с автоимунни заболявания и алергии. Това е записано в продуктовата информация на новата ваксина.

"Пациентите, които са с алергия към храна, лекарства и някакви други екзогенни фактори или примерно са имали минимум един алергичен епизод в своя живот, би трябвало да се въздържат от ваксиниране. Автоимунни, ревматологични, обострени състояния, хора на цитостатична терапия, имунокомпрометирани болни, кърмещи жени, бременни. Те всички са под специален надзор и не се препоръчва поради липсата на данни", категоричен е проф. Гетов.

Препоръките за хората с алергии са били затегнати в последния момент, след като във Великобритания бяха отчетени два случая на алергични реакции.

Цялата продуктова информация за ваксината на Pfizer и BioNTech, преведена на български, ще бъде публикувана утре. Тази на Moderna  ще бъде разгледана за одобрение в първата седмица на януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
cyclop
преди 3 години
Пишете thalidomide baby в гугъл. Току-виж разберете, защо медикаментите се тестват с години, преди да се пуснат за масова употреба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
а на тебе какъв ти е проблема ... не можеш да решиш в дясната или в лявата буза да те мушнат ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
data
преди 3 години
Видните виросолози у форума пак са се изокали . Както казваше чичо - малко знаят , ама мнооооооо разбират .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Искам ако не първата, а втората ваксина да бъде забита в задницата на илко гетов, за да може и той да се порадва, на това, което е одобрил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
cyclop
преди 3 години
ПО КАКЪВМ НАЧИН установихте това? Има ли до момента ПОНЕ ЕДИН човек на планетата, който да е бил носител, да е ваксиниран в този момент, и да е проследен за поне десет дена след това? Какво се случва в момента около нас с тези ваксини, вече наистина не разбирам??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
serafima
преди 3 години
До проф. Илко Гетов от друг професор: ВСИЧКО МОЖЕ се оказва според управляващите и техните пратеници тук и там. И според хлъзгавите и неясни указания. Първото и основно нарушаване на правата на човека е да се изисква информирано съгласие от подлежащи на ваксиниране при положение, че ваксиниращите не са наясно с ваксината и нейните качества, включително дългосрочни странични ефекти. СТРАШНО е дори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Проф. Илко Гетов: И носители на COVID могат да се ваксинират А разрешилите ваксината първи? Ще може ли първи да се ваксинират.Двойна доза! За по-достоверно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още