IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Кунчев: Българите ще са сред първите ваксинирани европейци

Няма основание за притеснение за предстоящите избори, твърди главният здравен инспектор

09:39 | 18.12.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Българите ще успеят да бъдат сред първите ваксинирани европейци. Това каза в ефира на Нова телевизия главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Предстои Националният оперативен щаб да определи дата, на която имунизацията да започне, но вероятно това ще между 27 и 29 декември, обясни още той.

„На 24 декември от Брюксел тръгват всички камиони, които да разнасят ваксината в цяла Европа. Естествено, заради разстоянията в Холандия ще пристигне за 2-3 часа, при нас за над 24 часа. Вероятността да пристигне в България точно на Коледа, на 25 декември, е много голяма. Ще оставим дежурни екипи, които да я чакат в София", уточни Кунчев. В първата фаза ще се ваксинират само медици. 

По думите му имунизацията ще се приложи в 6 болници в София като начало. "Сега, вие разбирате, че тя е малко символична. С тези 5000 дози, ние не можем кой знае какъв ефект да постигнем, но от февруари нататък ще пристигнат големите количества ваксини“, каза още главният здравен инспектор.

Той обаче изрази притеснения, че в страната едва ли ще се постигне 70% ваксинално покритие. „Общество, което си направи ваксинацията, ще се справи", подчерта Кунчев.

Относно ограничителните мерки, които действат в момента, главният здравен инспектор обяви, че хотелите, училищата и големите вериги магазини са изпълнили доста точно предписанията. По думите му има глобени „хиляди граждани“ за това, че не са носили маска. Санкцията е до 300 лева при първо нарушение, обясни Кунчев.

Той коментира и предстоящите избори. Според него няма основание за притеснение.

„Ако имате маска, ако е проветрено помещението, ако има дистанция от метър и половина, мерките са спазени. Що се отнася до карантинираните, има вариант такива хора да излязат за малко, с техен транспорт и под контрола на полицията да гласуват“, обясни Кунчев. По думите му това, че един контактен е излязъл за един час да отиде да гласува не представлява такъв проблем, но се обмисля и вариант с подвижни урни.

Главният здравен инспектор подчерта, че е рано все още да се говори по темата, защото ситуацията с епидемията в края на март ще бъде една, но съвсем друга в края на май. „Когато е по-топло, има по-малко разпространение“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
след тях тиквата и компания , после дупетатите ... сетне ушевите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
Кунче , Мутафчийски и Кантарджиев трябва да са първи а ваксинацията ... с директен телевизионен репортаж ! И със случайно извадени от кашоните ампулки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis24
преди 3 години
ега не си жив да видиш !!! .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
nikiangel
преди 3 години
"Ангел Кунчев: Българите ще са сред първите ваксинирани европейци"Все пак трябва да я тестват и на хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още